Света Три Јерарха молитвено прослављени у Есену

Published On: 14/02/2022

Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован служио је 12. фебруара 2022. године, на празник Света Три Јерарха, свету архијерејску Литургију у храму Светог архиђакона Стефана у Есену. У молитвеном учешћу верног народа, саслуживали су надлежни свештеник Душко Спасојевић и свештеник Јован Марић.

-Драга браћо и сестре, треба да се свагда сабирамо по угледу на Христа који је на сабрању са својим ученицима разделио хлеб као Своје Тело и заједничку чашу Своје Крви. Ми једемо од тога истога хлеба и пијемо из те исте чаше кушајући благодати и истину вечнога и блаженога живота у Васкрслом Христу. Нека је слава Господу који нас је сабрао и све створио ради обитавања истог у блаженом животу. Празнике посвећене светитељима и великим догађајима празнујемо као неодвојиве догађаје истине будућега Царства Божијег и Христовог Васкрсења. Међу многим оцима и учитељима Цркве нарочито поштујемо Светога Јована Златоуста, Светога Василија Великога и Светога Григорија Богослова, чији заједнички спомен данас славимо. Празник Света Три Јерарха је настао у 11. веку како би се превазишао сукоб међу поштоваоцима који су били подељени у три табора, једни су за особу без премца сматрали Јована, други Василија а трећи пак Григорија. Наиме, једном епископу јавила су се у сну сва тројица уз објашњење да су они исти пред Господом и да истим устима у срцем сведоче једну Истину Царства Божјег, истакао је владика Јован и подсетио:

-Велики јерарси, као светила Цркве Христове, поред својих светих живота одликованих живом вером и добрим делима, оставили су нам широк опус књижевних радова из области богословља. Међу бројним делима најважније место заузимају литургијске молитве, молитве које смо и данас слушали и усрдно се молили. Садржај молитава великих јерараха говори нам о смислу постојања света и човека, а те исте молитве представљају глас који Црква као заједница упућује Богу Оцу, молећи се за освештање и спасење света и човека.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Најновије вести

Повезане вести