Свети апостоли Петар и Павле – слава цркве у Рачи

Published On: 13/07/2021

Свети Апостол Петар се три пута одрекао Христа, али је својим животом и страдањем сведочио Истину Христову. Свети Апостол Павле је био гонитељ Христа, али је ослепевши телесно, прогледао духовно и био ватрени проповедник вере Христове за коју је живот положио.

Знајући величину првоврховних Апостола Христових народ Раче подиже цркву њима у част давне 1855. године. Како тада, тако и данас, а посебно о црквеној слави, народ Раче се окупља узносећи молитве апостолима Петру и Павлу – стубовима Цркве, да се моле пред Престолом Божјим за њих, за њихове породице, град, земљу, стоку и за све што имају. Ево већ сто шесдесет шест година Рачани приносе своје молитве пред ногама (скутима) апостола и гледајући у њихове иконе моле се да их заступају пред Лицем Божјим.

Ове 2021. године, на Петровдан, свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Видоје Рајић из Лапова, протојереј Младен Ђурановић из Јарушица, пензионисани свештеник рачански протојереј Ненад Савић, јереј Ивица Камберовић из Сипића и ђакон Марко Арсенић из Лапова.

За певницом су појали протојереј Велибор Јовановић, протојереј Миломир Васиљевић, протонамесник Влада Бранисављевић, вероучитељ Владимир Глишић и још мноштво побожних парохијана.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести