Свети краљ Милутин – седам векова од упокојења

Published On: 17/11/2021

Поводом обележавања 700 година од упокојења Светог краља Милутина и, уједно заокруживања циклуса празновања 950 година од устројења манастира Преподобног Прохора Пчињског и 700 година од велике обнове од стране другог ктитора – Светог краља Милутина, у Саборном храму Свете Тројице у Врању одржана је Свечана академија Свети краљ Милутин – 700 година од упокојења.

Свечаној академији су присуствовали градоначелник Врања г. Слободан Миленковић са сарадницима, државни секретар у Влади Републике Србије г. Зоран Антић, командант 4. бригаде Копнене војске бригадни генерал Новица Петровић, начелник Пчињског округа г. Срећко Пејковић, народни посланик Скупштине Србије г. Ненад Митровић, представници државних органа, градских и општинских институција из Пчињског округа, чланови организација и удружења и други.

Благолепију академије и културно-уметничког програма својим учествовањем, допринели су г. Живојин Ракочевић, књижевник и новинар, који је својом беседом укрепио све присутне говорећи о Светом краљу Милутину, његовом ктиторству и значају за српску традицију, културу и веру православну, као и појање монахиња манастира Светог Стефана, манастира Светог Пантелејмона и хора ученика Гимназије Бора Станковић из Врања.

На крају академије, присутнима се обратио Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, који се том приликом захвалио свима на исказаном труду у протеклим годинама како би се успешно обележили велики јубилеји и реализовале многе активности на очувању и обнови манастира Прохора Пчињског. Након тога, епископ Пахомије је поделио Грамате епархије врањске: члановима Организационог одбора за обнову Краљевог конака, члановима Организационог одбора за прославу јубилеја 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског, државним органима, градским и општинским институцијама, организацијама, удружењима и свима који су допринели да се протекли јубилеји одрже на пригодан и достојанствен начин и својим трудом и залагањем у очувању и обнови Светопрохорске обитељи учинили да она засија оним сјајем, који и треба да је краси.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести