Свети Николај – пастир добри стаду своме

Published On: 18/12/2021

Свети Николај, Архиепископ мирликијски и чудотворац, био је син јединац знаменитих и богатих родитеља, Теофана и Ноне, житеља града Патаре, у Ликији. Његов истоимени стриц, Епископ патарски, подучавао га је духовном животу и замонашио га у манастиру Новом Сиону. Након смрти родитеља, Свети Николај раздао је наслеђено имање сиромасима.

У Патари, у којој је служио као свештеник, био је познат по милосрђу, иако се старао да сакрије милосрдна дела која је чинио. Убрзо је, чудесним Промислом Божјим, био изабран за Архиепископа града Мире у Ликији, у југозападној Малој Азији. Милостив, мудар, неустрашив, Свети Николај био је пастир добри стаду своме.

У време гоњења хришћана под царевима Диоклецијаном и Максимијаном био је бачен у тамницу, али је и тамо непоколебиво наставио да проповеда Јеванђеље. Присуствовао је Првом васељенском сабору у Никеји 325. године. Из велике ревности према истини, ударио је руком јеретика Арија, због чега је удаљен са Сабора и од архијерејске службе, све док се неколицини архијереја нису јавили сам Господ и Пресвета Богородица и објавили им своје благовољење према Николају. Епископи су видели како са једне стране Светог Николаја стоји Господ Христос са Јеванђељем, а са друге Богородица cа омофором и пружају светитељу одузета обиљежја архијерејске службе. Видјећи ово, саборски оци су се задивили и убрзо повратили Николају оно што му је одузето. Од тада се његов поступак према Арију тумачи не као дјело безразложног гнијева, већ као израз љубави који је требало да отријезни Арија и покаже му да је на погрешном путу.

Свети Николај био је увек одважан заштитник правде међу људима. Милостив, истинит, правдољубив, ходио је у народу као анђео Божји. Још за време живота хришћани су га сматрали за светитеља и призивали га у помоћ у мукама и невољама, а он би им се јављао и помагао. У старости се разболео и упокојио у Господу 6. децембра 343. године.

Свети Николај најраширенија је крсна слава међу православним Србима. Њему су посвећени и бројни храмови. У Епархији загребачко-љубљанској храмовну славу Светог Николаја прославља црква у Ћуковцу, недалеко од Гарешнице, подигнута 1756. године.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Најновије вести

Повезане вести