Свети Сава свечано прослављен у Ђурђевим Ступовима

Published On: 28/01/2022

„Свети Сава нам је отворио пут, не само ка Христу и ка Царству небеском, него је Свети Сава био први српски књижевник, он нас је и научио писмености кроз Христа. Благодарећи њему процвјетало је монаштво у Српској Цркви, тако да је знаменита лоза Немањића дала многе светитеље. Зато и ми монаси, посебно волимо Светог Саву, јер, по примјеру његовом, кренули су многи за Христом кроз монашки подвиг. Ако сагледамо овај свети храм – манастир Ђурђеве Ступове, онда и ти трагови воде ка Светом Сави“, рекао је архимандрит Данило на Светосавској приредби, која је 27. јануара 2022. године, на празник Светог Саве, одржана у древном манастиру.

Сабрању у славу и част Светог Оца нашег Саве присуствовао је многобројни верни народ, као и председник Општине Беране г. Тихомир Богавац са сарадницима.

Учеснике Светосавске приредбе, верни народ, децу и представнике културно-друштвеног живота Берана поздравио је архимандрит Данило:

-Празник Светотг Саве може се назвати темељом наше Цркве, државе, манастира, ктиторства, писмености, школе и других области живота нашег рода. Свети Сава са својим оцем Светим Симеоном Мироточивим били су зачетници ктиторства, градње манастира у Српској Православној Цркви. Они су прво саградили Хиландар и Студеницу, а онда је Српска Црква украшена са много храмова и манастира, благодарећи којима смо препознати у свијету и кроз те светиње гледамо ликове Христа, светитеља и посебно немањићких задужбинара“, рекао је игуман Данило.

У програму Светосавске приредбе учествовали су Дечји црквени хор „Младенци“ под диригентском палицом проф. Анђеле Брајовић, Православна омладина „Свети Евстатије“ и рецитатори Петар Боричић, ученик V разреда („Свети Сава“), Луција Кастратовић, ученица I разреда, („Свети Сава“), Александар Бубања и Урош Раичевић, ученици VI разреда, (драмски текст „Седам прутова“), Мила Аковић, ученица V разреда, („Жеља Светог Саве“), Дарија Вешовић, ученица VIII разреда, („Свети Сава“), као и гимназијалац Маша Милићевић, ученица I разреда („Живот Светог Саве“).

Подељени су Светосавски пакетићи, који су обезбеђени донацијом Општине Беране.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести