Светоилински дани у Горњем Забрђу

Published On: 04/08/2021

Етно група Траг из Бања Луке одржала је концерт у порти храма Светог пророка Илије у Горњем Забрђу у оквиру манифестације Светоилински дани. Старешина храма Срђан Васиљевић рекао је да су свечаности традиција цркве која прославља 108 година од освештања. Организатори манифестације су Црквена општина Горње Забрђе и Светосавска омладинска заједница из тог места, а генерални покровитељ је општина Угљевик. Осми Светоилински дани у Горњем Забрђу отпочели су 30. јула 2021. године акатистом Светом пророку Илији.

Уследила је духовна трибина, у којој су свештеници Никола Горановић, парох гаревачки, и Александар Мирковић, парох бијељински, говорили на теме вере и покајања.

Другог дана свечаности, након вечерњег богослужења које је служио свештеник Душко Танацковић, одржан је концерт етно групе Траг из Бања Луке. Концерту су претходиле песме хора Теодул из Горњег Забрђа и читање дела беседе Светог Јустина Ћелијског о Светом пророку Илији од стране Иване Бабић из Угљевика.

Бројна публика у Горњем Забрђу могла је уживати у предивним извођењима етно пјесама Балкана, као и руским пјесмама, а посебну драж вечери приредила је чланица групе Траг, Хилда Хрекес, православна Сиријка, отпевавши песму Русе косе цуро имаш на сиријском и српском језику.

Заједно са бројним верницима, концерту је присуствовао и начелник општине Угљевик Василије Перић који је истакао да свечаности у порти храма окупљају народ и чува веру, традицију и обичаје: -Наши преци били су мудри када су прије више од једног вијека саградили овај храм и посветили га Светом пророку Илији.

У навечерје празника Светог пророка Илије свештеник Срђан Васиљевић уз саслужење ђакона Младена Јовића служио је празнично бденије, док су на сам дан храмовне славе у Горњем Забрђу свету Литургију служили су свештеници Бранислав Рађен, Живан Голубовић и Срђан Васиљевић.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести

Повезане вести