Светониколајевска академија у Добоју

Published On: 04/10/2021

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Фотија 30. септембра 2021. године у Добоју је одржана свечана Светониколајевска академија поводом 140 година од рођења, 65 година од упокојења и 30 година од Преноса моштију Светог владике Николаја Велимировића из Америке у Србију.

У организовању ове свечане академије учествовале су добојске парохије и Српско просветно културно друштво „Просвјета“ Добој у сарадњи са Центром за културу и образовање Добој. Академију су отворили браћа и сестре Горановић који су својим умилним дечијим гласићима отпевали тропар Светом Владици Николају.

Потом, као и увек када се у Добоју обележавају значајни датуму, наступио хор СЦПД „Богољубље“ под вођством Љубице Тимановић Ролд. Присутне је поздравио протојереј Недељко Горановић, a затим је беседио протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо.

У наставку су наступили ученици музичке школе „Маркос Португал“ Теодор Горановић са етно пјесмом „Ој дјевојко“ и Лазар Благојевић који је на хармоници одсвирао народно коло. Беседе владике Николаја казивале су чланице драмске секције Медицинске школе и позоришта младих СПКД „Просвјета“ Татјана Станојевић и Анђела Лукић. Између беседа наступио је дечји црквени хор „Јавор“ који је отпевао композиције владике Николаја „Ево Господа“ и „Радуј се Србине“.

Народни гуслар Марко Шћепановић из Београда уз гусле је казивао „Небеску Литургију“. Академију је завршена играма из Србије са којима се представило КУД „Добој“.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Повезане вести