Светопантелејмонски Сабор у Гаревцу код Модриче

Published On: 12/08/2021

Дана 9. августа 2021. године, када Црква прославља успомену на Светог великомученика Пантелејмона, у храму Свете Петке Параскеве у Гаревцу код Модриче служена је света Литургија.

Скоро тридесет година парохијани гаревачки свечано прослављају Светог великомученика Пантелејмона. У време турске окупације срушен је манастир посвећеном том великомученику у Гостовићу код Завидовића, а велики број верника гаревачких парохија је родом из тог краја. Народ је у последњем Одбрамбено-отаџбинском рату протеран са својих вековних огњишта, али спомен Светог великомученика Пантелејмона нису заборавили.
 
Из тог разлога први, привремени, богослужбени простор на парохији гаревачкој био је посвећен Светом Пантелејмону. После је саграђен храма Свете Петке Параскеве, али верници који су дошли са разних страна Републике Српске и Босне и Херцеговине и даље долазе у храм и молитвено се сећају Светог великомученика Пантелејмона.
 
На дан празника свету Литургију је служио протојереј Недељко Горановић, парох добојски; уз саслужење протојереја Николе Горановића из Гаревца; протонамесника Бојана Лазића из Црквине; јереја Срђана Васиљевића из Горњег Забрђа; и јереја Ненада Јеремића из Гаревца.

Након беседе  и опхода око светог храма преломљен је славски колач са кумом Ратом Стојановићем. Породица Стојановић кумство је предала Бранки Трипић и њеној породици. Истог дана, увече, настављено је молитвено саборовање у храму Свете Петке Параскеве вечерњом службом којом је началствовао протонамесник Дарко Вукомановић из Винске; уз саслужење јереја Николаја Тодоровића из Крушковог Поља и јереја Ненада Јеремића из Гаревца.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести

Повезане вести