Светосавска академија у Франкфурту

Published On: 31/01/2022

У суботу, 29. јануара 2022. године, после вечерње молитве, у 18 часова у храму Васкрсења Христовог на Галусу свечаном академијом прослављен је Свети Сава, први Архиепископ српски. Учитељице српског језика спремиле су програм а малени светосавци су рецитацијама и песмом исказали верност светосавском путу и Светоме Сави. На крају програма деци су подељени светосавски пакетићи.

Беседа на свечаној академији посвећеној Светом Сави

Драга дјецо, драга браћо и сестре, највећа радост и највеће изненађење бездјетним родитељима јесте када добију дијете! Сва та дјеца су измољена од Бога. Од Исака праоца кога измолише Авраам и Сара, до Јована Крститеља, кога у молитви тражише његови отац Захарије и Јелисавета мајка. Јоаким и Ана побожни и бездјетни али изнад свега побожни у старости својој добише прекрасну дјевојчицу Марију која постаде Богородица. Марија Дјева роди Дијете за које се молило сво човјечанство. Спаситеља је родила Исуса Христа и сва земља и небо се обрадоваше! Богомладенац  Исус Који се оваплоти од Духа Светога и Марије Богородице најдраже је Дијете икада рођено! Јер Бог постаде човјек!

1174. године послије Рођења Христовог на двору побожних људи Стефана Немање жупана српског и супруге његове Ане родио се и принц Растко. И он је измољен од Бога да им буде у старости ,,утјеха”. Имао је два старија брата Вукана и Стефана. Растко је заиста постао својим родитељима исто као Исак праотац Аврааму и Сари, као Јован Захарији и Јелисавети. И он је постао Јеванђеља благовјесник сличaн Светом арханђелу Гаврилу који објави радосну вијест најславнијој Марији Дјеви. Растко дјечак од малена је прирастао уз срце и оцу и мајци, браћи и сви који га видјеше дивили су се том чудесном дјечаку. Ријеч му је била скупа као дукат.  Преблаг и премилостив хранио је своју душу Јеванђељем од малена. Показавши тако да се истински просвећење и образовање стиче кроз студирање Новог Завјета. И схватио је одмах Растко да је најљепше живјети јеванђелски. 

Зато је био Растко као анђео у тијелу. Незлобив, смирен и пун љубави за све. Као дијете нарочито се молио за своје родитеље. Он је знао да родитељске молитве учвршћују темеље домова њихове дјеце, и знао је још више да молитве дјеце учвршћују темеље родитељске заједнице. Сва будућа мисија принца Растка који је уселио Христа у себе да усмјери и род свој сав да се напију воде са Извора благодати Духа Светог.  И успио је. 

Његови родитељи Свети Симеон Мироточиви и његова мајка монахиња Анастасија заједно са његовим братом преподобним Симоном монахом почивају сада у манастиру Студеници.  Најљепши храм на свијету у Београду на Врачару посвећен је Светом Сави првом Архиепископу српском. 

Драга дјецо, ваша је Слава Свети Сава. Ви сте данас најважнији између нас! Малени светосавци а велики људи! Научите данас и нека остане ријеч Господња са Вама, молите се Богу и Светом Сави да ваши родитељи буду благословени од Господа, да отац воли мајку и мајка воли оца, дјеца су најсрећнија! Да би били сви ми радосни, Свети Саво ти помози!  Почуј глас свог рода српскога народа! На нама је да наставимо ходити стопама Светог Саве и Симеона и на том путу да откривамо љепоту свијета и човјека у Љепоти Христовој. Срећна слава Свети Сава!

свештеник Симон Туркић

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Најновије вести

Повезане вести