Светосавска академија у храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди

Published On: 02/02/2021

Дана 27. јануара 2021. године, поводом празника Светог Саве, првог Архиепископа и Просветитеља српског, Српска православна црквена општина при храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди, заједно са најмлађима који славе своју школску славу, свечано је обележила овај дан.

Дан прославе Светог Саве је започет светом Литургијом са освећењем славског колача. Народ окупљен око свештенства, а у част Светог Саве, с љубављу је појао дивном светитељу, а потом и принео колач Господу у славу и част Светитеља. Својим слаткопојем празничну радост је увеличао хор Светог Јосифа Темишварског, под руководством диригентице Данице Мандић. Након свете Литургије је, у просторијама при храму, уприличена трпеза љубави.

У вечерњим часовима је одржана Светосавска академија у част првог српског просветитеља, књижевника, законодавца, градитеља манастира и цркава. Богатству програма је допринео хор Светог Јосифа Темишварског, као и група средњошколаца под руководством проф. Гордане Татић, који су песмом „Милешевка“ одали част и захвалност Светоме Сави, патрону своје школе.  ветосавском програму је допринео и проф. Драган Оџић, који је својом беседом о Светом Сави пред публику распростро ризницу знања о дивном светитељу и угоднику Божјем. Светосавску академију, својом љубављу и милим гласовима, на најнежнији и срцу најмилији начин, су уприличила деца песмицама и причама о животу и подвизима Светог Саве.

Академија је завршена химном Светом Сави уз појање свих присутних. По завршетку програма, протонамесник Бобан Петровић, старешина храма Светих Козме и Дамјана, захвалио је свима који су присуствовали академији као и онима који су учествовали у организацији самог програма.

вероучитељ Никола Грујић

Извор: Епархија банатска

Најновије вести

Повезане вести