Светосавска академија у цркви Светог Николе у Котору

Published On: 26/01/2022

У сусрет Савиндану у цркви Светог Николе у Котору и ове године одржана је традиционална Светосавска академија.

Након што је омладински хор под диригентском палицом Иване Кривокапић отпевао чувену которску химну СПД Јединство „О српска млада невина чеда”, коју је на речи проте Јована Сундечића компоновао Ђовани Салгети (1814-1865) и која је старија од званичне Мокрањчеве, присутнима се обратио Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

„Светога Саву прослављамо и као велику личност Средњега вијека која је извшила велики утицај на све слојеве друштва и на нашу књижевност, умјетност, стваралаштво. Прослављамо га као личност која је завела ред и поредак и оплеменила српску средњевјековну државу са свим највећим достигнућима духа тога времена. Прослављамо га као великог ктитора, задужбинара, али највише као оснивача Српске аутокефалне Жичке архиепископије, у оквиру које је основао Зетску епископију, из које је израсла данашња Митрополија црногорско-приморска, што свједочи колики је значај самог дјела Светога Саве, колика је његова далековидост и како је све оно што је он као божји човјек започео, основао, уредио, како се све то преточило у живот, имало снагу да напредује, да цвјета и да доноси велике плодове, беседио је митрополит Јоаникије.

„Чули сте ових дана како ни по коју цијену вјеронаука не би смјела да се врати у школе „пошто је вјеронаука догма и нема критичког мишљења“. Исто тако свештена лица, без обзира што имају одређене референце, научна звања не смију бити ни  у каквим образовним институцијама, „јер они проповиједају догму“, а тобож наука мора по сваку цијену да се бави критичким мишљењем. И они који тако говоре заступници су, Боже драги, критичког мишљења. Али, да погледамо да ли неко ко не познаје хришћанство, ко не познаје нашу вјеру, ко не познаје и не уважава огромни културни допринос који је дала наша вјера нашем народу у свим сферама живота, од умјетности до обичаја, до етике и заправо до свих области живота, како тај може разумјети нашу књижевност, традицију, наше културно наслеђе, без познавања вјере? То је просто немогуће. Наравно, таква мишљења и критике, које ових дана доживљавамо да је вјеронаука догма, да свештеник проповиједа догму, искривљују и само значење догме. Догма уопште није нешто негативно у изворном значењу. Овакав став је опскурна је догма наслијеђена из комунистичких времена, из једне наказне идеологије која је направила много штете и од чега наши људи никако да се ослободе. Пошто је Свети Сава човјек вјере, човјек духа, културе, умјетности, велики стваралац и ако поштујемо његово дјело, онда је нормално да поштујемо и вјеронауку и свештенослужбу, које је Свети Сава био и носилац, као Божији човјек, као Христов апостол и као творац наше Цркве, као онај који је оплеменио и наш народ и културу, ушао у душу нашег народа. Па не можемо проћи нигдје кроз српске земље, а посебно кроз Црну Гору, да свуда не наиђемо на нека знамења, посебно у нашим црквама, али и у многим топонимима, обичајима, који свједоче о томе колико је наш српски православни народ срастао са духом Светога Саве. Зато је значајно да се сваке године уочи, на Савиндан и послије празника Светога Саве, у име његово сабирамо, чујемо ову нашу дјецу, чујемо мудру и паметну ријеч од наших научника и стваралаца, као што то имамо у свим нашим крајевима гдје славимо Светога Саву. Свима на здравље празник и на многаја љета“, поручио је између осталог Митрополит Јоаникије.

Овогодишњи беседник, проф. др Слободан Владушић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, а у име домаћина, Српског пјевачког друштва (СПД) „Јединство 1839 – Котор“, обратио се члан управе Драган Ђурчић

У оквиру богатог музичком програма омладинског хора СПД „Јединство” свечаност је завршена химном Светом Сави, коју традиционално пева цела црква. У клавирској пратњи наступили су проф. Ана Михаљевић и проф. Никола Вучковић, на виолини Душица Кордић, а на гитари Петар Букилица. Светосавској академији присуствовали су и председник СО Котор Маја Мршуља и потпредседник општине Котор Синиша Ковачевић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Повезане вести