Светосавска награда вероучитељу Драгану Ђурићу

Published On: 01/02/2022

На свечаној академији под називом Наши учитељи – у подвизима ка добру одржаној 28. јануара 2022. године у Дечијем позоришту Републике Српске, уз пренос на РТРС-у, уручене су Светосавске награде за 42 истакнута наставника основних и средњих школа и васпитача у Републици Српској за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања ученика у протеклој школској години. 

Први пут од када се додјељује најзначајнија награда просветним радницима, она је ове године уручена и једном вероучитељу. У присуству бројних гостију и свештенства Епархије бањалучке, награде су уручили министар просвете и културе Републике Српске др Наталија Тривић; др Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске; и Бојан Ђенић, директор Завода за уџбенике и наставна средства. Награду вероучитељу Драгану Ђурићу, који ради у ЈУ ОШ „Бранко Радичевић“ Бања Лука, уручио је др Предраг Дамјановић, директор епубличког педагошког завода Републике Српске.

Светосавска награда се састоји од Светосавске повеље, новчане награде и медаљона са ликом Светог Саве, дело академика Миливоја Унковића. Такође, Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске награђенима је поклонио и књигу нобеловца Иве Андрића Травничка хроника са посветом министра просвете и културе Републике Српске. Биографија вероучитеља Драгана Ђурића, добитника Светосавске награде, налази се на сајту Основне школе „Бранко Радичевић“ Бања Лука.

У свом обраћању, на свечаној академији током доделе Светосавске награде, министар просвете и културе Републике Српске др Наталија Тривић је казала:

-Поносна сам на све овогодишње добитнике Светосавске награде. Награђена су 42 васпитача, стручна сарадника, наставника и професора за изузетне резултате у области образовања и васпитања и допринос квалитетнијем образовању и васпитању у Српској, у школској/радној 2020/2021. години. Све добитнике Светосавске награде красе више од 15 година радног искуства, изузетна посвећеност у раду с дјецом, бројне ваннаставне активности, стална усавршавања, као и иновативност и креативност у раду, али прије свега бескрајна добронамјерност и стрпљење у раду с дјецом. Просвјетни радници су лучоноше Светосавља, што се огледа у знању које преносе на своје ученике. Захваљујући њиховој преданости, стручности те спремности да у доба пандемије окупљају дјецу да би у континуитету стицала знања, али и јачала најјаче вриједности као што су заједништво, дружење и учење кроз игру учинили су исто што је чинио Свети Сава кроз свој живот

др Славољуб Лукић, инспектор-просветни саветник за вјеронауку

Повезане вести