Светосавска недеља у Врању

Published On: 22/01/2022

У сали позоришта „Бора Станковић“ у Врању 21. јануара 2022. године свечано је отворена традиционална културно-просветна и духовна манифестација „Светосавска недеља“.

Свечаности су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије са свештенством Епархије врањске, игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског архимандрит Методије, градоначелник Врања г. Слободан Миленковић са сарадницима, председник Скупштине града г. Дејан Тричковић, командант 4. бригаде Копнене војске бригадни генерал Новица Петровић, представници културних и просветних институција.

Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије је поздравио све присутне и благословивши учеснике „Светосавске недеље“ рекао да је Свети Сава трасирао пут којим је српски народ кроз историју ишао и иде. Владика је посебно истакао значај изложбе о манастиру Преподобног Прохора Пчињског, који скоро један миленијум благовести јеванђељску науку Христову:

-Мироточивим моштима Светог Прохора Пчињског манастир благовести оно што је Господ обећао, а то је да ће из телеса свих оних који Га љубе потећи река воде живе. Ова недеља је значајан моменат у историји нашег краја, јер њоме заокружујемо обележавање јубилеја 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског. Свети Сава је имао надахнуће у примерима његових светих претходника у историји нашега народа попут Прохора Пчињског, Јована Рилског, Гаврила Лесновског и Јоакима Осоговског, који су били извориште његовог јеванђељског живота, нарочито пошто је ове крајеве његов отац Стефан Немања, потоњи Свети Симеон Мироточиви, припојио српској држави.

У уметничком делу програма наступили су хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и гимназијалци Ђорђе Антић, Емилија Арсић и Анастасија Јовић, који су казивали Завештање великог жупана српског Стефана Немање свом сину Светом Сави.

„Светосавску недељу“ отворио је градоначелник др Слободан Миленковић, осврнувши се на животни пут Светог Саве, подсетио је на његов допринос развоју српске државе, духовности и просвећености српског народа:

-Био је принц и просветитељ, монах и ходочасник, путник и путописац. Био је и остао најсвестранији Србин кога до данашљих дана славе и Црква и држава, и небо и земља. Његово име је постало симбол нације и свега онога што она у себи носи као велику вредност, а највећа од њих је управо светосавље које већ вековима живи кроз све нас, потомке славних српских владара, војсковођа, ратника, научника, радника, сељака… Као што је академик Матија Бећковић записао: „Свети Сава је одредио крст којим се крстимо, језик којим говоримо, писмо којим пишемо, пут којим идемо… Има томе већ осам векова. И тај пут и тај језик и то писмо и тај крст нису изван нас него у нама и не можемо их изгубити ако не изгубимо себе и своје унутрашње једро.(…) Прича о Светом Сави је најдужа прича коју прича српски народ, а та прича не стари нити се умара и све што причамо само су њена поглавља“. И зато већ 32 године град Врање кроз ову светковину – „Светосавску недељу“, слави првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саву, подсећа и опомиње младе нараштаје да је једини прави пут – пут светосавља.

У галеријском простору позоришта отворена је и изложба „Манастири да су светлост свету“ аутора Мирољуба Стојчића, ахривског саветника, и Бранислава Борића, архивисте Историјског архива „31.јануар“ Врање. Изложбу је отворио председник Скупштине града др Дејан Тричковић. О значају изложбе која прати двотомно издање књиге „Манастир Свети Прохор Пчињски 1903-1973, аналитички инвентар“ говорили су директор Архива Боривоје Манасијевић и један од аутора Мирољуб Стојчић.

„Светосавска недеља“ наставља се и током викенда. У суботу од 19 сати на програму је представа „Принц се неће вратити“, а у недељу, такође од 19 сати, у позоришту ће бити одржан концерт вокалног састава „Константин“ из Ниша.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести