Светосавска прослава у Њујорку

Published On: 01/02/2022

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија у недељу, 30. јануара 2022. године, поводом славе Цркве Светога Саве, у Српском клубу у Њујорку свету Литургију је служио протонамесник Милан Драговић, парох њујоршки, а присуствовали су и протојереј-ставрофор др Живојин Јаковљевић и протојереј Владислав Радујковић.

Литургијско прослављање Светог Саве, патрона православних Срба у Њујорку, својим појањем су улепшала српска деца из фолклорног ансамбла Опанчићи, а дириговала је Наташа Ђурђевић. По завршетку службе и славског обреда, одржана је свечана Светосавска академија.

И поред велике хладноће и невремена, сала Српског клуба је била испуњена до последњег места. Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, коме је недавном одлуком Светог Архијерејског Синода поверено духовно старање и управљање парохијом њујоршком и Црквено-школском општином Светога Саве, упутио је својој духовној деци у Њујорку светосавску поруку:

Драга децо духовна, чеда Светог Саве,

Са небоземном радошћу честитам вам празник нашег оца, родоначелника и просветитеља рода нашег, првог архиепископа српског, Светитеља Саве, који као добри, мудри и брижни отац, није бринуо само о своме времену и тренутном поседу, већ је бринуо о поколењима и o „синовима својих синова“, издејствовавши историјску канонску самосталност наше Свете Српске Православне Цркве и једном за свагда определио и трасирао како наш историјски, тако и вечни духовни ход и циљ.

На том путу, који је са очинском љубављу и трудом пропутио и утабао, Светитељ је породио и утемељио идентитет и систем вредности нашег хришћанског народа. Бринући, тако, и о духовном и о друштвено-културном устројењу, поретку и напретку свог народа, написао је чувени Номоканон који је значајно допринео обликовању менталитета, сензибилитета и културе нашег народа. Савин систем вредности јесте систем универзално-обогаћујућих, вечних и непролазних јеванђелских вредности, које се стичу у ризници човекових унутарњих дубина, и које су исходиште, мера и орјентир аутентичног живота у било ком времену и простору.

Није изненађење, драга децо духовна, чињеница да су други народи и појединци са којима је Сава у свом времену долазио у додир, ма које вере и расе били, препознавали у Светитељу, у најмању руку, аутентичног, извандредног човека, који превазилази скучене људске оквире и калупе. У исто време, сви они су на неки начин, баш због тих вечних Савиних вредности које имају потенцијал да братски прихвате и обогате све без разлике, били и обогаћивани. То Савино предање, које нам је оставио, оспособљава и нас, да попут њега, сведочимо и светлимо то искуство јеванђелске вере у сусрету са било којим народима и културама, на свим меридијанима и у свим временима, тамо где нас је Бог својим промислом поставио. Следовање овом Савином предању, кроз векове, наш народ је учинило кадрим да обогаћује светску културу, али истовремено, и да буде обогаћен другим културама.

Плод духовног прегалаштва Савиног јесте и духовни залог трајног јединства српског народа. То је јединство које није изграђивано на спољашњим, пролазним и привременим темељима и вредностима, већ на Христу, као духовном темељу и врховној и непролазној вредности и на Светој Цркви Његовој. Сава је знао да једино ово истинско јединство јесте и залог сваког другог јединства, које превазилази оквире једног народа и простора. Зато је сасвим јасно како је на темељу оваквог уверења Сава развио љубав и благонаклоност према другим народима, али, сходно томе, и уживао љубав и благонаклоност других. Ова благословена размена и обогаћивање јесте и прихватање другог и другачијег, и у исто време афирмисање свог, личног. Стога, оно што нас Сава поучава јесте – да бисмо били универзални, морамо најпре бити своји. Да бисмо истински волели и поштовали своје, морамо имати Савину, односно јеванђелску – Христову љубав, којом Он воли читав свет и сваког човека.

Као добар пример овакве Савине вере и светосавског система вредност, јесте ви, чеда Светог Саве, младице родне и плодне. Иако сте расути по свету и интегрисани у просторе у којима живите, само када је вера међу вама жива и када живите њом, ви осећате и посебно јединство међу собом, али и истинско јединство са својом матицом. То је јединство у Цркви православној, јединство по живој православној вери. Стога, нема туђе земље, јер је сва Господња. И наша је, ако смо ми Господњи, ако смо Савини, ако смо на Савином путу.

На данашњи дан, призивамо молитве Светог Саве, који, будући српскога рода, као светитељ Божији припада свим људима, и свима онима који му се обраћају са молитвом отвореног срца излази у сусрет, као отац, брат и пријатељ.

Честитајући свима данашњи празник Светог оца нашег Саве, желим добро здравље, мир духовни и истински напредак свима вама браћо и сестре, вашим сродницима и свим људима добре воље.

***

Светосавски програм, који су приредила деца из парохије, Опанчића и Српске школе, састојао се од рецитација, песама и игара, као и извођења српских песама на кларинету, виолини, саксофону и хармоници. У програму су учествовали Софија Галић, Авија Гроздановић, Ивана Јовановски, Невена Глишић, Василије Драговић, Јустин Драговић, Милош Тривуновић, Теодора Трифуновић, Наталија Форесе, Анђа Гроздановић, Николина Савић-Јовановић, Софија Јанковић, Лука Галић, Андрија Курчубић, Новак Пругинић-Мијајловић, Валентина Гаица, Викторија Миковић, Вида Јеленковић, Сара Радосављевић, Марко Тихански, Урош Игњатовић, Анђелина Јанковић, Емилија Матић, Мила Милатовић, Дуња Вељковић, Меланија Драган, Николина Јанковић, Софија Матић и Уна Игњатовић. Више узраста из састава Опанчића су извели сплетове игара из Шумадије, са Косова и Метохије, из Бачке и Војводине, из Кобишнице и из Ниша. Програм је водила чланица фолклора Теодора Трифуновић.

Предивној њујоршкој светосавској свечаности су присуствовали амбасадор Републике Србије при Уједињеним Нацијама Немања Стевановић, конзул Олгица Влачић, конзул Тамара Вујовић, војни аташе при Уједињеним Нацијама Мирослав Глишић и амбасадор Републике Србије у Црној Гори Владимир Божовић. 

На крају, верни народ је упутио поздраве Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију са израженом благодарношћу за исказану очинску љубав према верној светосавској деци њујоршке парохије.

Најновије вести

Повезане вести