Светосавски дарови у Покровском храму у Ваљеву

Published On: 28/01/2022

„Ко је највећи богаташ у српском народу? Свети Сава. Од његовог богатства ми данас живимо, ми се данас богатимо. Оставио нам је непотрошиво богатство“, речи су Преподобног Оца Јустина Ћелијског на које је у свом светосавском слову подсетио протонамесник Слободан Алексић.

Пример ћелијског богомудраца и бројних светих Срба од Светог Саве наовамо злата су вредна сведочанства о родоначелништву оца српске писмености и духовности свега што је у историјском нам постојању свето и узвишено. И јасно је из његовог порекла и животног одабира да све у роду из ког је као владарски син потекао, надахнут Христом Господом и Светим јеванђељем, освети и принесе Творцу на благослов у векове. Свету школу, свету културу, свету државу и све оно што нас чини христоносним и крстоносним…

-На томе је Свети Сава даноноћно радио за живота свог у овом свету. На томе непрекидно ради и из оног света кроз све праве Србе, који његов животни идеал и програм остварују истрајно, из поколења у поколење, из века у век и све тако док траје рода српског на овој сивој звезди што се земља зове – рекао је отац Слободан Алексић.

Светом Литургијом у најстаријем градском храму је началствовао протојереј – ставрофор Радомир Алексић, уз саслуживање братства и појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић – Бабамилкић.

И ове године празник Светог Саве увеличала су деца својим казивањем у част „најлепшег српског детета“. Свештенство Покровског храма наградило их је светосавским пакетићима.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести