Светски дан људског братства

Published On: 05/02/2021

Поводом обележавања Светског дана људског братства, 4. фебруара 2021. године, папа Фрања је преко видео поруке позвао све људе у свету на међусобно поштовање: -Имамо избор: или ћемо бити браћа и сестре или ћемо све изгубити, преноси Vatican News. Папа је изразио захвалност свима онима који су допринели и доприносе неговању братства упркос изазовима.

Папа Фрања је указао посебно признање великом имаму Ахмаду-Ал-Тајебу због његовог сведочења братства и сарадње у писању заједничког Документа о људском братству за мир у свету и заједнички живот који је представљен пре две године, као и престолонаследнику Емирата шеику Мохамеду бин Заједу због вере и тај пројекат.

-Хвала вам свима што сте се укључили у братство, јер данас је братство нови браник хуманости. Или ћемо бити браћа или човечанству прети самоуништење. Ако нисмо сви заједно браћа и сестре, све ће се распасти. Налазимо се пред изазовом овог века нашег времена. Није време за равнодушност. Не можемо опрати руке од тренутне ситуације у којој се налазимо. Упркос разликама у култури и традицији, сви имамо истог Оца, нагласио је Папа.

Први Светски дан људског братства је установљен 21. децембра 2020. године резолуцијом Опште скупштине Уједињених нација у спомен на потписивање Документа о људском братству за мир у свету и заједнички живот. Скуп је одржан виртуелно 4. фебруара 2021. године путем директоног преноса на више језика. Догађај је организовао шеик Мохамед Бин Зајед у Абу Дабију, а на њему су учествовали папа Фрања, велики имам Ал-Азхара, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес и друге важне личности.

Извор: Vatican News

Најновије вести

Повезане вести