Седница Епархијског савета Епархије врањске

Published On: 13/03/2021

На празник Преподобног Василија Исповедника и Преподобног Јована Касијана, 13. марта 2021. године, након свете архијерејске Литургије и призива Светог Духа, које је произнео Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, започела је седница Епархијског савета Православне Епархије врањске.

На почетку седнице, присутне је поздравио и захвалио им на одзиву Епископ врањски г. Пахомије. Након што је констатовано је да је присутна натполовична већина чланова, утврђен је и прихваћен дневни ред седнице, изабрани су записничари и оверивачи.

Епархијски савет је размотрио извештај Епархијског управног одбора о његовом раду у 2020. години и исти са одобравањем прихватио и ододбрио завршни рачун за 2020. годину и предлог буџета за 2021. годину.

У извештајном периоду, тј. у току 2020. године постављен је камен темељац за храм Преподобног Прохора Пчињског у селу Златокоп и за храм Светог краља Милутина у селу Житорађе, као и редовно одржавање и друге активности око манастира и црквама сходно приликама у којима су се Црква и народ нашли у време пандемије вируса ковид~19.

Грађевинска делатност одвијала се углавном уз помоћ Владе Републике Србије, Министарства правде – Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама , а одређена средства издвојили су и Град Врање, као и верници кроз добровољне прилоге.

Епархијски савет је прихватио предлог Епархијског управног одбора да се обележавање централне прославе 950-годишњице манастира Преподобног Прохора Пчињског одржи 13. јуна 2021. године, а програм 700-годишњице упокојења Светог краља Милутина стављено је у дужност извршном одбору за обележавање тих јубилеја и програмском савету да исти предложи.

Чланови Епархијског савета донели су правилник за додељивање ордења Православне Епархије врањске Преподобног Прохора Пчињског, Преподобног Јустина Врањског и Ћелијског и Светих сурдуличких мученика, који су устројени од стране Православне Епархије врањске и одобрени од Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести