Седница Пленума и Савета Епархије жичке

Published On: 04/03/2021

Дана 2. марта 2021. године Христова Црква Епархије жичке сагледала је своје деловање и рад који се односи на протеклу годину Господњу. Благословом Епископа жичког др Јустина у храму Свете Тројице у Краљеву молебан за призив Светога Духа служио је архимандрит Тимотеј (Миливојевић), игуман манастира Вазнесења, уз саслужење архијерејског заменика протојереја-ставрофора Љубинка Костића и протођакона Милутина Балтића, секретара Црквеног суда. Том молитвеном чину присуствовали су сви чланови Савета Епархије жичке.

Епархијски управни одбор је поднео исцрпан извештај о раду и домаћинском пословању Епархије жичке у тешкој години када се читав свет бори против пандемије вируса Covid 19. Направљен је пресек рада црквених јединица, манастира и црквених општина. Констатовано је да се упркос поменутој пандемији изузетно радило на унапређењу црквеног живота, на изградњи нових храмова, где значајно место заузима завршетак изградње Катедралног храма у Краљеву и храма на Копаонику, чије је изградње и у овој години живо помагао ЕУО Епархије жичке. Осим изградње нових храмова обимни радови вршени су на обнови и украшавању већ постојећих. Успешно пословање настављено је и на уређивању и газдовању шумама, као и на подизању винограда и винарије. 

Нарочит акценат у протеклој години Архипастир жички је са својим сарадницима ставио на социјалној делатности. Из социјалног фонда Епархије жичке стипендирани су студенти и ученици богословија, давана помоћ удовим попадијама, давана финансијска потпора свештеницима у парохијама у којима је видно смањен број житеља услед све већих миграција становништва у градове. Такође, на препоруку архијерејских намесника и свештеника помоћ је широм Епархије често давана оболелима, као и материјално угроженим људима. 

На крају, епископ Јустин је очински похвалио досадашњи рад својих свештеника и сарадника, дајући благослов и подстрек за што квалитетнији будући рад, како би се унапредио живот Цркве, која је брод нашега спасења. Након радног дела приређена је трпеза љубави. 

Из канцеларије ЕУО Епархије жичке

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести