Серија провала и крађа у храмовима Епархије рашко-призренске

Published On: 17/03/2021

На територији Епархије рашко-призренске у протеклих неколико недеља десио се низ провала и пљачки православних храмова.

Само у последњих десет дана шест наших храмова и црквених објеката су проваљени и опљачкани. Према извештајима које су Епархији доставили парохијски свештеници провале су се догодиле на следећим локацијама:

– Црква Светих апостола Петра и Павла у Клокоту: Дана 6. марта 2021. године, на Задушнице, непознати починиоци су провалили у храм, при чему су оштетили улазна врата, поломили прозор, тупим предметом покушали да састружу златне листиће којима је централна икона била прекривена( при чему су је уништили) и украли око 200 евра.

– Црква Свете Тројице у Партешу: Дана 6. марта 2021. године, у раним јутарњим часовима, проваљен је храм од стране непознатог лица. Том приликом је извршена преметачина и обијена каса у којој се налазио новац од дневног прихода оствареног од продаје свећа поводом Задушница. Непознато лице је из храма однело плаштаницу са Христовог гроба, икону Светог Јована Крститеља и новац из касе у износу од 15.000 динара и 70 евра.

– У селу Горња Гуштерица у општини Грачаница, у ноћи између 15. и 16. марта обијена је и опљачкана црква Свете Недеље. Из цркве је украден новац са икона у вредности од 5000 динара (45 евра), улазна врата су проваљена и причињена је друга материјална штета, а провалу су приметили мештани овог села у јутарњим часовима са својим свештеником и о томе обавестили полицију која је направила увиђај.

– У општини Штрпце, у селима Драјковце и Доња Битиња, 13. марта 2021. године надлежни свештеник је пријавио провалу и пљачку у две цркве у његовој парохији. У селу Драјковце, у цркви Светих мученика севастијских непознате особе су насилно ушле и украле одређену количину новца. У Доњој Битињи проваљена је црква и црквени звоник храма Светог Димитрија при чему су демолирана улазна врата, а из цркве је отуђено 3.000 динара.

– У општини Пећ, у селу Витомирици, свештеник је 12. марта 2021. године пријавио да је проваљен парохијски дом у изградњи поред храма Светог апостола Луке. У провали је украден грађевински материјал у вредности од око 4000 евра.

Сви случајеви су пријављени косовској полицији. Епархија рашко-призренска још једном изражава дубоку забринутост због учесталих случајева обијања наших храмова на Косову и Метохији. Оволико провала и крађа у кратком времену изазива узнемиреност међу нашим свештенством и народом, посебно у ове свете дане Великог поста.

Епархија апелује на косовску полицију, али и међународне организације да учине максималан напор да се напади на верске објекте спрече и да се одговорни приведу правди. Учестале крађе и провале на нашим храмовима такође показују да је неопходно да се предузму додатне мере безбедности.

Извор: Епархија рашко-призренска

 

Најновије вести

Повезане вести