Скупштина Савеза за слободну недељу

Published On: 08/04/2022

У понедељак, 4. априла 2022. године, у пријемној сали Радне коморе (Arbeitеrkammer) у четвртом бечком округу, одржана је редовна пролећна скупштина организације Савеза за слободну недељу (Allianz für den Freien Sonntag).

По благослову Преосвећеног Владике Андреја, у скупштини је учествовала гђа Теодора Мирковић, студент правних наука, као представник Епархије аустријско-швајцарске. Деловање те организације усмерено је ка остваривању права радника на слободан дан у току радне недеље, а иницијатива је потекла најпре од стране Римокатоличке цркве, Радне коморе, као и многих других невладиних организација.

Поред многобројних разлога да недеља и убудуће остане нерадни дан, за коначни успех ове иницијативе битна је и хришћанска перспектива, због тога што седми дан у недељи није само дан за телесни одмор после више радних дана, већ је недеља најпре Дан Господњи, који треба најпре да посветимо Богу, јер овај дан и јесте и једини – у оквирима Свете Литургије – који даје истински одмор души, према речима Спасовим: Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени и ја ћу вас одморити (Мт. 1,28).

Након срдачног дочека свих учесника ове редовне скупштине, седницу су отворили г. Филип Кулман (Philipp Kuhlmann) и координаторка овог савеза гђа Марија Етл (Maria Etl). После појединачног представљања чланова савеза, уследио је осврт на протокол са последње пленарне седнице, одржане у октобру прошле године, а одмах затим и приказ Дневног реда, предвиђеног за овогодишњи вишесатни скуп.

Од посебног значаја је свакако било представљање студије под називом Услови рада Амазон-достављача, коју је припремила гђа маг. Бјанка Шритвизер (mag. Bianca Schrittwieser), шеф одсека за правна питања при Радној комори. Ово предавање које се може посматрати и као најзначајнији део овог скупа, посебно је осветлало скривене потешкоће радника из области тзв. онлајн доставе, чији је положај посебно био отежан због пандемијске ситуације, те самим тим услед многобројних затварања у протеклих две године. Гђа Шритвизер је овим темељитим предавањем скренула пажњу на запуштена права радника, што је инспирисало све чланове овог савеза да продискутују и остале области у којима су иста недовољно остварена. Следила је општа дискусија.

У наставку су учесници скупштине размотрили финанцијско-материјална и организациона питања, а по заврштеку скупа, домаћини су за све учеснике приредили заједнички ручак. Организатори ни овај пут нису пропустили да захвале нашој Српској Православној Цркви и Епископу Андреју на подршци. Следећа скупштина је предвиђена за октобар у граду Линцу где ће се обележити 25-годишњица рада Савеза на просторима Горње Аустрије.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести