Слава Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крки

Published On: 14/02/2021

Светом архијерејском Литургијом коју су служили Њихова Преосвештенства Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије и Епископ далматински г. Никодим отпочела је прослава славе Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крки.

Уз верни народ и мноштво уважених званица свечано је прослављен велики празник, а свима њима владика Сергије се обратио се пригодном беседом:

„Данас смо чули велике богоносне речи, благе вести које нас својим мудрим казивањем изреченим из уста Самога Господа истом Господу нашем несебично приводе. Какве су то речи? Речи мудрости, речи богопознања, речи вечне и непролазне љубави Божје: ‘Ви сте светлост свету, не може се град сакрити кад на гори стоји’. Божанским промислом устројена природа земаљска окренута је вазда извору своје енергије из којег се непресушно истаче сила која је целокупну оживотворава. Та енергија и сила садржи се у светлости Сунчевог извора и дарује Земљи живот обасјавајући све. И тако бива сагласност у међусобном односу између онога који даје живот и онога који живот прима и одаје захвалност извору из којег се живот несебично излива. Такав извор беше Сунце и његова светлост, творевина Божја, коју стварајући даде Бог да покаже у круни свога стварања, самоме човеку како му се ваља опходити према Творцу своме. Са великом пажњом и усрђем промислимо о овоме. Када Бог кроз Сунце дарује живот природи изгледа нам као да се она непрестано захваљује и одаје поштовање оном датом извору из којег добија енергију живота. Тако се читава вегетација окреће оној страни одакле долази снага, а животиње и остала бесловесна бића налазе уточиште у склоништима која од ње долазе. Само круна стварања света, онај коме Бог удахну дух живота, те он постаде ‘Душа жива’ проналази утеху у свему ономе што није Једини Извор Живота, Сам Бог Сведржитељ. Ако ли Бог даје сваком створењу по пустињама и горама земаљским храну за живот, зашто се ми онда плашимо? Зашто се бринемо? Нисмо ли претежнији од њих?

‘Погледајте птице небеске како не сију, не жању, нити сабирају у житнице, па Отац ваш небески храни их’. Сунце и Светлост Божја непресушно се изливају на све нас и казују нам управо те речи: ‘Ви сте светлост свету’. А уколико се Незалазна Светлост просијава на нас саме нећемо ли бити град који на гори стоји и не може се сакрити од очију света? Управо таква светлост обасјала је и тројицу љубљених, Василија Великог, у подвигу и љубави сијајућег; Светог Григорија, у мудрости благословствујућег и Јована Златоустог, у благодати слова непресушног. Тројица архијереја постају ‘три највећа светила Тросунчаног Божанства’ просвећујући васељену зрацима догмата божансвених и научише је љубави Божјој. Није случајно зашто нас љубазно Павле баш данас учи да се сетимо старешина својих, те нас мисли одмах вуку ка Тројици Јерарха Божјих, заштитника и чувара свештеног училишта Љубави Божије у манастиру Крки, јер су они истински и савршени пример не само онима који се уче страху и љубави Божјој у богословљу, већ и свакој души која најпре иште царство Божје и правду Његову. Ове мудре речи апостола посебно значајне данас када се суочавамо са искушењем пандемије. Угледајући се на веру Тројице од Бога изабраних светила васељене, не смемо падати у очајање, већ треба да следимо савршени пример вере која је превасходно Дар Божји, закључио је владика Сергиоје..

Након ломљења славског колача окупљенима се обратио и захвалио на доласку и владика Никодим:

-Желео бих да захвалим владики Сергију што се потрудио да данас буде са нама и помоли се с нама Господу у славу и част заштитника Крчке богословије. Данашњи празник је, уз Преображење и празник Светог архангела Михаила, један од највећих поводом којих се традиционално окупљамо на овом светом месту. Због околности на које не можемо да утичемо, данас смо ту у мањем броју него иначе, али свакако треба да се сетимо свих оних који су одсутни из оправданих разлога, да се за њих помолимо и присетимо се радости коју смо осећали свих ранијих година када смо се с њима сусретали у нашем манастиру као сведоци онога што је најважније за све нас, а то је Васкрсење Господње. Такође желим да вас замолим да појачате своје молитве, јер нам долази тренутак у ком треба да изаберемо новога предстојатеља наше свете Цркве, наследника Светог Саве, онога ко је отац свима нама и залог јединства за све нас православне Србе који живимо широм васељене. Зато вас молим да својим молитвама помогнете нама Епископима да добро одаберемо.

-Желим све најбоље од Господа вама и вашим породицама, али, како каже Јеванђеље, и свима онима који су непријатељи наши, јер и за њих треба да се молимо поучени несебичном љубављу коју је Господ исказао према свима нама и која једина може да нас учини наследницима Царства Небеског, поручио је епископ Никодим.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести