Слава Богословије Светог Јована Златоуста у Крагујевцу

Published On: 29/11/2021

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 25. новембра 2021. године, у навечерије празника Светог Јована Златоустa, патрона богословског училишта у Крагујевцу, празничним бденије у капели Богословије. На дан празника, 26. новембра 2021. године, круна прославе била је света архијерејска Литургија.

Ове године, Епархија шумадијска и Богословија Светог Јована Златоустa имали су благослов и част да литургијским сабрањем началствује Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског и председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, уз учешће Преосвећеног Епископа шумадијског г. Јована.

Саслуживали су свештеномонаси и свештеници, јерођакони и ђакони Епархије шумадијске, као и гости из других епархија. Према устаљеној традицији, Епископ шумадијски Јован је у чин чтеца рукопроизвео клирике шумадијске Епархије, који су уједно и матуранти Богословије. Чин су примили: Урош Стојадиновић из Вреоца, Василије Новаковић из Селевца, Теодор Јездић из Брчког, Димитрије Николић из Крагујевца и Филип Лукић из Кусатка.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, сабраном свештенству, наставницима и ученицима Епископ топлички Јеротеј пожелео је срећан празник и честитао славу: -На данашњи дан широм васељене света Црква Православна слави великог угодника Божјег, Светог Јована названога Златоусти – Архиепископа царског града Константинопоља. Овај светитељ рођен је у Антиохији у Источном Римском Царству и ми не знамо тачно његово порекло – можда је био Сиријац, можда Грк или припадник неког другог народа. То нам није остало записано у његовом житију. Но, можемо видети како он, као светитељ, превазилази те границе национализма и народа; од сваког народа је прихваћен као свој.

У наставку своје проповеди, епископ Јеротеј је истакао узвишеност свештеничког позива, који је прославио и Свети Јован: -Данашњи празник прославља овај свети храм и ова, требало би да кажемо, света кућа, јер се у њој првенствено образују нови нараштаји свештеника, свештеномонаха, а можда ће неко од вас постати и епископ, ако не и патријарх. За то образовање имамо великог узора, Светог Јована Златоустог. Ако ћемо да будемо подвижници, у њему имамо најбољи узор монаха и аскете. Ако волимо да читамо Свето Писмо и да га проучавамо, опет имамо Светог Јована као великог тумача Светих списа. Ако волимо богослужења, онда је пред нама Свети Јован као велики литургичар, али не само то, јер је он био и велики пастир у Царском граду Константинопољу где је просвећивао народ Божји.

Закључујући своју проповед, Епископ топлички Јеротеј је упутио молитве Светом Јовану и ученицима позив на будност у свештеничкој служби: -Свако од вас који је дошао да похађа ову свету школу и изучава свештене науке, дошао је са благословом свог епископа, а то је врло важно. Епископ је био тај који је проценио и видео да имате дар да одговорите на позив да будете свештеници и зато у данашњи дан је потребно да будемо радосни и весели. Молимо се Светом Јовану Златоустом да бисмо се тако обрели у рају, где ће бити вечна, безгранична и неизмерна радост и мир у Духу Светоме. Амин!

Извор: Епархија шумадијска

Повезане вести