Слава Богословије у Призрену

Published On: 25/05/2022

Преосвећена господа епископи рашко-призренски Теодосије и буеносајрески и јужноамерички Кирило служили су 24. маја 2022. године архијерејску литургију, поводом славе Богословије Светих Кирила и Методија, у храму Светог Ђорђа у Призрени.

-Мисијом Кирила и Методија Словени не само да су постали писмени, него су се накалемили на тај корен, на тај чокор који је Христос. То слово се уселило у нашу природу и не само народ изабрани него и све народе, онако како је Господ рекао својим ученицима да иду да крсте и освете све народе, рекао је владика Кирило.

-Богословија је имала је важну улогу током целе историје, како некада тако и данас. Није лако живети у Призрену, није лако сведочити веру у васкрслог Христа, није лако исповедати истину и правду Божју. Свима смо овде једна порука – да се у овом граду може живети, да овде без обзира на спољашње околности исповедамо шта смо били и шта треба да будемо, да чувамо наше светиње, историју и сву жртву коју су наши преци поднели за опстанак и за живот на нашим најсветијим просторима, рекао је владика Тeодосије.

Обележавању славе Призренске богословије присуствовао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију господин др Петар Петковић, који је из Призрена упутио поздраве свим људима добре воље.

-Старији Призренци памте и оне дане када је овде живело преко 10.000 Срба. Нажалост, њих више овде нема, као што их нема у Клини, Истоку и Пећи, као што их нема у Приштини. Чињеница да овде има пар српских душа, да се овде налази катедрални храм Светог Ђорђа, да се овде налази обновљена жива Богословија, која данас слави славу Светих Ћирила и Методија, јесте показатељ да смо своји на своме и да овде треба да живимо и да овде опстанемо и останемо, рекао је Петковић.

Ученици Богословије прославу су употпунили богатим културно-уметничким програмом.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести

Повезане вести