Слава града и Саборног храма у Требињу

Published On: 20/08/2021

Сабрањем у Саборном храму Светог Преображења Гсподњег, као окосницом славља, житељи Требиња и њихови гости прославили су славу своје црквене и градске заједнице.

На светој Литургији је предстојао изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, уз саслужење господе Епископа милешевског Атанасија, бихаћко-петровачког Сергија и захумско-херцеговачког Димитрија, свештенства, монаштва и верих.

Учешће у празничном догађају, поред Градоначелника Требиња и представника привредних, културних и образовних институција, узели су и градоначелници Никшића и Херцег Новог, као и принц Филип Карађорђевић са породицом. 

По читању празничног зачала из Јеванђеља по Матеју, обратио се Епископ бихаћко-петровачки  Сергије. По благосиљању и освећењу грожђа у порти Саборног храма, празник и славу су честитали архијереји Јоаникије и Атанасије, након чега је празнично славље настављено уз послужење, музику и представу за децу.

Након вечерњег богослужења у Преображењском храму, свечана литија, којом је завршено прослављање славе града и његовог Саборног храма, са архијерејима Јоаникијем, Атанасијем и Димитријем на челу, као и годинама уназад кренула је улицама Требиња. У њој су, поред житеља града, началника црквених и градских институција, као и многобројних гостију, корачали и председник Владе Републике Српске г. Радован Вишковић, председници општина Никшић и Херцег Нови, као и чланови краљевске породице Карађорђевић.

Молећи се за све људе и читаву творевину, Црква је током литије на главним градским раскршћима читала Јеванђеље Божје, проузносећи прозбе и молитве, да би се на Тргу слободе присетила и свих од века преминулих, а међу њима нарочито оних који су свој живот даровали за животе других.

-Када на лицу ближњега видимо искрен осмијех радости, добронамјерности и љубави, ми кажемо – осмијех му је преобразио лице. И наш град у овоме дану, осјењен милошћу Божјом, као да се осмјехне и нама који смо његови житељи и свима који су са нама данас. Осмијехне нам се, преобрази се и у тој свјетлости нам покаже љепоту нашег заједништва, наше људскости у Христу али и задатак који је пред свима нама, беседио је, на Тргу слободе, епископ Димитрије.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести