Слава Доње цркве у Сремским Карловцима

Published On: 13/07/2021

На празник Светих апостола Петра и Павла у сремскокарловачком храму њима посвећеном торжественом Литургијом 12. јула 2021. године чинодејствовао је протојереј-ставрофор Радислав Трајковић, старешина цркве Ваведења Пресвете Богогродице у Инђији.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Душан Н. Петровић, ректор Карловачке богословије у пензији; протојереј Дарко Кончаревић, старешина батајничке цркве Светог Јована Шангајског; јереј Бранислав Дивљак из цркве Светог архангела Гаврила у Лаћарку и ђакон Петар Николић из цркве Свете Петке у Петроварадину.

Исповедник је био протојереј-ставрофор Чедомир Грујичић, пензионисани парох из Баваништа, сада житељ Сремских Карловаца. На Литургији је, заједно са верним народом, одговарао хор Свети Стефан Дечански под управом др Тамаре Петијевић.

Богослужењу су присуствовали настојатељ сремскокарловачког Световаведењског манастира Клеопа, запосолени у Епархији сремској и Карловачкој богословији. Петровданску беседу произнео је ректор Карловачке богословије у пензији, протојереј-ставрофор Марко Шпановић.

Кроз своју дугу историју Доња црква је више пута обнављана. Свој коначни архитектонски облик доживела је у раздобљу од 1808. до 1857. године. Последња велика обнова трајала је од 1991. до 1999. године када су у цркви почела поновно редовна богослужења. Обновљена црква је освећена (троносана) од стране блажене успомене митрополита Амфилохија и Епископа сремског Василија 2014. године.

Извор: Епархија сремска

Најновије вести

Повезане вести