Слава Епархије будимљанско-никшићке

Published On: 05/08/2022

На празник Свете Марије Магдалина – Благе Марије, 4. августа 2022. године, преосвећена господа епископи захумско-херцеговачки Димитрије и будимљанско-никшићки Методије служили су свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђевим Ступовима. Том приликом, прослављена је слава Епархије будимљанско-никшићке.

Саслуживали  су свештенослужитељи епархија уз молитвено учешће бројног верног народа и гостију празничног сабрања. Речима срдачне добродошлице, епископ Методије је поздравио владику Димитрија, који је први пут у посети Епархији будимљанско-никшићкој:

– Имамо велику радост и част да је данас, на нашу епархијску славу Свете Марије Магдалине, дошао да заједно служимо и да нас благослови, први пут у овој светињи немањићкој, наш Владика захумско-херцеговачки Димитрије. Хвала Богу што нас је сабрао у оволиком броју, у овом светом храму, и Владици што је дошао да служимо заједно свету Литургију и да принесе свете Дарове на светој Литургији. Данашњи празник који слави Епархија будимљанско-никшићка говори нам којим путем треба да иду сви хришћани, а поготово вјерни народ и сав клир ове епархије. Марија Магдалина је велику љубав имала према учитељу свом и Господу Исусу Христу, као што је Господ у Јеванђељу говорио: „Ко велику љубав има многи му се гријеси опраштају“, казао је владика Методије.

– Он им је рекао да неће бити спасени само због својих великих подвига, постова, колико су се пута причешћивали, цркву походили, колико су на спољашњи начин исказивали наклоност према вјери и Богу, него колико су били у свом животу дјелатни, колико су према другоме показивали милост. И Он каже: „Гладан бијах и нахранисте ме, жедан бијах и напојисте ме, у болници бијах обиђосте ме, у затвори бијах посјетисте ме, наг бијах и одјенусте ме“, такав ће бити суд кад дође Христос. Ко буде милостив у овом животу и покаже љубав истинску, праву, дјелатну, нелицимјерну према другоме, не само саосјећање према другоме без акције, него милост је и више од тога, то је акција према другоме да се помогне. Такви ће бити изабрани и биће заједно са Маријом Магдалином, славећи Христа Бога нашег, рекао је владика Методије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести