Слава манастира Крке

Published On: 26/11/2021

Празник Светог архангела Михаила заштитника манастира Крке свечано је прослављен светом а,рхијерејском Литургијом 21. новембра 2021. године којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим уз саслужење игумана Данила из манастира Житомислића.

„Драга браћо и сестре, желим свима да вам упутим захвалност, јер сам имао велики благослов да данас саслужујем на овој Светој Литургији, на овај узвишени дан када прослављамо Светог архангела Михаила и са њим безбројно мноштво небеских сила. Када читамо Симбол вере ми увек кажемо да верујемо у Бога који је Створитељ, Творац неба и земље и свега видљивог и невидљивог. То значи да верујемо у невидљиве силе анђеоске којих је препун овај свет, а како је Бог милостив и добар, Он је тим анђеоским бићима, као и нама, даровао слободу избора. Тако се десио и велики пад међу анђеоским силама, па осим анђела невидљивих постоји и сила демонска, сила зла. Свети архангел Михаило се помиње још у Старом завету као онај који се бори против ђавола и побеђује га, зато га сликамо са мачем као онога који стаје на главу непријатељу. Демонска сила, драга браћо и сестре, је нешто од чега треба бежати, против тога се молимо оном Господњом молитвом да нас избави од злог. Та сила може бити у тренутку јака, али никада за дуго, зато што је побеђена најпре Христовом жртвом на крсту, а онда и уз помоћ и потпору анђеоских сила.

Данас прослављамо Михаила, великог архангела који је заштитник ове свете обитељи. Наши преци који су установили ову свету обитељ дали су је под патронат овом великом војводи анђеоске војске и то је симбол тога да смо сви призвани, и монаси који овде живе и ми који се именом Христовим окрепљујемо, да будемо борци слични њему. Ми монаси, који смо одабрали тај монашки пут, говоримо да ли имамо на себи анђеоски образ, а сви смо као хришћани дужни да подражавамо анђеле у непрекидном трептају пред тајном божанском и непрекидном служењу Богу и једни другима, јер не можемо служити Богу ако не служимо једни другима и тако показујемо савршену хришћанску љубав“, поручио је игуман манастира Житомислића и пожелео да нас Свети архангел Михаило све штити и заклања својим анђеоским крилима.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести