Слава манастира на Воденој Пољани

Published On: 15/11/2021

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, 14. новембра 2021. године, на празник Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, свету архијерејску Литургију у манастиру Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани код Нове Вароши.

Саслуживали су игуман Петар, јеромонах Јован и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и пререзан славски колач.

Владика је на крају Божанске Литургије честитао славу настојатељу манастира монаху Матеју, монаштву, свештенству и парохијанима сабраним у тој светој обитељи: – Свима вама који се окупљате у овој светој обитељи нека је срећан и благословен овај дан. Да Господ испуни све молбе и жеље наше, сва искања од Њега која су ка спасењу и користи нашега живота, која су ка здрављу и светости и Животу Вечноме. Сва наука, изнета у Светом Јеванђељу које смо прочитали овога дана, могла би се свести на оно главно: Данас нас Господ поучава томе како да будемо способни да прихватамо Његове дарове, оно што нам Он непрестано даје. И сами знате да није свако способан да прима све оне дарове живота који му се нуде. Господ нам даје своје дарове, и светлост овога дана и бистар чисти ваздух на овој планинској висини, али, питање остаје, јесмо ли сви способни користити се, служити се тиме. Слично томе, Бог нам даје и своје благодатне дарове, своје знање, своју мудрост, својом речју нас поучава и даје нам здравље кроз своје слуге. Јесмо ли способни то примати? Ако нисмо, како да се оспособимо?

– Када неки људи чују Божанску реч, реч Божанске науке, Божији позив за Божанске циљеве живота, када чују реч о истини, правди, чистоти, милосрђу, о Царству Небескоме, то прихватају тако радо и, по Христовој науци, држе такву реч у чистоме срцу, јер, само чисто срце је та добра њива и добро тле у којем се таква наука и таква Божанска понуда прихвата, пуста корење и расте, и плод доноси. Потребно је да буде прихваћено Божанско семе, да расте и да доноси плод. Потребно је, неопходно је, да ову Божанску науку коју смо данас чули из Божанског Јеванђеља, читамо опет и опет, и да о њој размишљамо, и код куће и на путу и на сваком месту, и данас и свакога дана у животу. Сви ми треба себе да поредимо са овим њивама, са овим земљиштима, о којима говори Спаситељ и којима је Семе Божанско упућено. На које од тих земљишта ми наликујемо, запитао је епископ Атанасије.

Настојатељ манастира Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани, монах Матеј, са својим монашким братством и пријатељима свете обитељи приредио је и трпезу љубави за присутне. Архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић захвалио је епископу Атанасију на љубави коју показује доласком и заједничком Божанском службом са народом и на његовој бризи и старању за све. Истакао је и многе пријатеље свете обитељи који увек радо помажу манастир, а међу којима свакако треба поменути председника општине Нова Варош г. Радосава Васиљевића.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести