Слава манастира Свете Петке на Буновићима

Published On: 09/08/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије началствовао је 8. августа 2022. године светом архијерејском Литургијом у манастиру Свете Петке на Буновићима, који том приликом прославио храмовну славу.

На Малом входу Митрополит је рукопроизвео у чин протојереја свештенике Небојшу Вуловића и Шпира Живковића, након чега је честитао свети чин који су примили за ревносну свештеничку службу: -Видјели су се плодови вашег ревносног труда и рада на парохијама. Свештеничка служба није лака, носи доста потешкоћа, али Божја милост укрепљује свештенике и када он крене да се труде, Господ му помаже, а и народ када то види хоће да подрже свога свештеника.

По заамвоној молитви, литија је опходила храм, а након тога је Митрополит благосиљао славске дарове. Честитајући славу, митрополит Јоаникије је казао: – Овај сабор траје вјековима и продужава се и у наше вријеме, те зато узносимо славу и хвалу Господу који је наше претке надахнуо вјером те је ово постало завјетно мјесто. Није случајно ова велика светитељка заштитница ове светиње и да је Света Петка Римљанка једна од првих мученица након Свете Текле која је проповиједала Христа, а када је за то дошло вријеме посвједочила своју вјеру мученички у вријеме гоњења хришћанства и када је бити хришћанин значило бити спреман у сваком моменту пострадати за Христа. Права истинска љубав је она која хоће и да се жртвује, а Света Петка је свједок љубави Божје, уневјестила се Христу и за Њега пострадала.

Опширније на сајту Митрополије црногорско-приморске

Најновије вести