Слава манастира Свете Петке у Загребу

Published On: 28/10/2021

Слава манастира Преподобне Петке – Параскеве у Загребу прослављена је 14/27. октобра 2021. године светом Литургијом у капели Светог Саве служили су протосинђел Венијамин (Ковачић), сабрат манастира, и јереј Ђорђе Филиповић.

-Литургија је спој историје и будућег века који долази. Она је икона Царства небеског овде на земљи. У том Царству су сви они који су спашени, али и сви ми који се спасавамо. Зато се светима молимо и спомињемо дан када су се представили из овога света и прешли у вечни и блажени живот, беседио је протосинђел Венијамин и додао:

-Хришћани треба да се угледају на живот светитеља, на њихову вјеру и подвиг. Света Петка се дуги низ година подвизавала у палестинској пустињи у крајњој оскудици, у молитви и посту. Од нас се не тражи да идемо у пустињу, али треба да се, колико можемо, угледамо на њу и друге светитеље, да држимо постове које је Црква прописала, да се причешћујемо, да праштамо једни другима, да се молимо једни за друге. Чинећи тако, ми ћемо на најбољи начин прославити не само светитеље и Бога, него и себе саме.

Пре отпуста богослужења служашчи су извршили чин освећења славских дарова. Литургији је присуствовало педесетак верника за које је манастирско братство припремило славско послужење.

Манастир Свете Петке налази се на имању које је загребачкој црквеној општини завештао Ђуро Авировић (+1890), црквени одборник и добротвор. Освештао га је 1936. године Свети Доситеј, први Митрополит загребачки, а у њему су у почетку живеле монахиње, Рускиње и Српкиње. Убрзо по оснивању, у манастиру су дом пронашла сирочад о којој се Митрополит лично старао, док је, за време Другог светског рата, у тој светињи живело седам српских девојчица, спасених из логора смрти. Подсећамо и на речи које је Свети Доситеј изговорио 1938. године, на Литургији на дан спомена Преподобне Параскеве: Кад год сам се помолио у своме и свога народа тешком животу Светој Петки, увек нам је помогла. Тако и ви, браћо и сестре, децо моја духовна, радите свагда у своме животу молећи се и заветујући Светој Петки у својим тешким приликама, па ћете сигурно код ње наћи помоћ. Она ће дати здравље, срећу, мира, радости и задовољства нашој отаџбини и вама.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Најновије вести

Повезане вести