Слава манастира Светог Сергија Радоњешког у Микулићима

Published On: 20/07/2021

У селу Микулићи изнад Бара, на празник Преподобног Сергија Радоњешког, манастир посвећен том великом светитељу Цркве Божје прославио је храмовну славу светом архијерејском Литургијом коју је служио изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Након читања светог Јеванђеља беседио је ахимандрит Поликарп из Кијево-печерске лавре. После причешћа верних храм Светог Сергија је три пута опходила празнична литија, а онда је изабрани митрополит Јоаникије благосиљао и преломио славски колач.

– Светитељи Божји, који су на земљи прославили име Божје својим животима и својим примјером, ријечима и дјелима, које је Господ удостојио своје вјечне славе, имају ту благодат да нас сабирају и обједињују око Христа. Они нас, као путеводитељи нашега спасења приводе Христу Господу, Спаситељу нашему. И ако је неко заиста свети, он припада свим народима, као што је Свети Сергије Радоњешки, који је понос велике братске и једновјерне Русије, такав Божји угодник, коме се моле сви народи и чијем светоме ћивоту у Тројице-Сергијевој лаври приступају сви вјерни и сви они који траже милости, благодати, помоћи Божје, здравље, исцјељење својих душевних и тјелесних недуга, рекао је изабрани Митрополит црногорско-приморски.

– Храм у Микулићима први који је подигнут Светом Сергију у Црној Гори. И није случајно што је подигнут овдје испод високе горе Румије, јер ова гора је благословена. Ово је света гора на којој је постојао древни храм, срушен у 17. вијеку, али је остао спомен на њега. И од оне литије која је овуда ишла вјековима на гору Румију, са крстом Светога Јована Владимира, израстао је заправо и овај овдје храм. И овдје се формирала монашка обитељ, испод ове високе горе, у сјени крста Светога Јована Владимира и под покровитељством Светога Сергија Радоњешкога, подсјетио је владика Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести