Слава манастира Сретења под Овчаром

Published On: 16/02/2022

На дан Сретења Господњег манастир у Овчарско-кабларској клисури прославио је храмовну славу заједно са Преосвећеним Епископом жичким г. Јустином, свештенством, монаштвом и многобројним верним народом.

Владики Јустину на светој архијерејској Литургији саслуживали су архимандрит Венијамин и јеромонах Иларион из манастира Преображења, јеромонах Кипријан из манастира Вазнесења, протојереј Александар Грујовић и ђакон Стефан Симић.

-Данашњим празником кроз личност Светог Симеона Богопримца повезани су Стари и Нови Завет. Човек као узвишено биће није одређен само за земљу и земаљска задовољства, земља је само пролазно обиталиште до оног небеског. Да бисмо достигли тај вечни живот потребно је да се вежбамо у врлинама и испуњавамо Божје заповести. Ако нисмо утемељени у Богу, у Његовој истини, љубави и Цркви, нећемо имати котву за спасење. Зато је потребно на овај дан, који је и наш национални празник, да учинимо смотру над собом самима и да видимо да ли се исправно трудимо, па да се исправљамо. Надамо се у помоћ Божју да достигнемо радост и мир у Духу Светоме и да Га славимо у сву вечност, надахнуто је беседио Владика.

Након завршене Литургије и освећивања славског колача и жита, служитељи и верни народ су угошћени у манастирској трпезарији. Свечану трпезу обогатили су музиком фрулаш Милинко Ивановић, рецитовањем Бошко Миловановић и песмом хор „Свети владика Николај Жички” из Чачка, који је и одговарао на светој архијерејској Литургији.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести