Слава Подгорице

Published On: 09/05/2021

Услед поштовања епидемиолошких мера Митрополија црногорско-приморска и ове године је одложила традиционалну Марковданску литију која се сваке године одржава у Подгорици у славу Божју и част Светог апостола и евангелиста Марка.

Међутим, велики празник је обележен скромно на месту некадашњег манастира Светог Марка где су се сабрали подгорички свештеници и чланови породице Ђечевић чијим је трудом сачувано предање о некадашњој литији. Молитву, којој су се придружили оближњи житељи и многобројна деца, предводили су протојереји Предраг Шћепановић, Мирчета Шљиванчанин и Бранко Вујачић и јереј Павле Божовић, као и архимандрит Данило (Трпчевски), игуман манастира Светог Симеона Мироточивог у Старој Вароши.

Њих је, следујући породичној трацији, дочекао г. Мирсад Ђечевић, потомак знаменитог Халита Ђечевића, који је са блажене успомене митрополитом Амфилохијем најзсалужнији за обнављање старог и благословеног обичаја.

Протојереј Предраг Шћепановић се обратио управо г. Ђечевићу подсетивши на обавезу неговања пријатељства међу браћом упркос свим разликама. Он је подсетио на речи Требјешког песника: „Сви су људи на свијету браћа, то је права вјера и најкраћа“.

„Од срца нам је драго што сте прихватили да дочекате свештенство упркос тешкој ситуацији у којој се налазимо. Надамо се да ће се наставити ова света и свијетла традиција. Ваш дом, а посебно ви драги Мирсаде, примјером сте показали да је најсветија људска дужност вољети Бога али и једни друге“, закључио је протојереј Предраг Шћепановић.

Извиор: Митрополија црногорско-приморска

Повезане вести