Слава Прве бригаде Копнене војске

Published On: 15/11/2021

Христољубиво војинство Команде и Прве бригаде Копнене војске свечано је, по девети пут, прославило свог небеског заштитника, светог мученика Нестора. У параклису Команде бригаде, посвећеном овом див-јунаку духа, у навечерје његовог свештеног спомена, богослужено је празнично бденије на којем је началствовао презвитер Лео Малешевић, парох каћки, уз саслужење протонамесника Александра Игњатова, сабрата новосадског Светосавског храма.

И поред чињенице што је број домаћинȃ и гостију био умањен, због мерâ заштите од ширења короновирусне заразе, светковина добропобедног и бесмртног покровитеља војинства на северу отаџбине протекла је у несмањеном празничном и домаћинском расположењу.

Дан молитвеног спомена на Светог мученика Нестора, 27. октобар/9. новембар 2021. године, од временске пролазности отргло је богослужење свете Литургије у параклису Команде бригаде њему посвећеном. Божанствену Литургију богослужио је презвитер Селимир Вагић, војни свештеник Команде Речне флотиле, уз саслужење тројице војних свештеника: презвитерȃ Предрага Докића из 204. ваздухопловне бригаде из Батајнице и Љубише Човића из Бачке Тополе, као и домаћина, протојереја Ђорђа Стојисављевића, надлежног свештеника Команде Прве бригаде.

Упечатљиву омилију после прочитаног јеванђелског одељка присутнима је упутио отац Селимир. Чтецирали су помоћници војних свештеника Команде бригаде: заставник Дејан Ивковић, старији водници прве класе Дејан Богићевић у гарнизону Сремска Митровица и Златко Тривановић у гарнизону Бачка Топола. Светодуховски радосно појање, у име сабраних, принели су Господу и Светом мученику Нестору полазници Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ из Новог Сада, на челу са Филипом Поповићем.

На самом концу Литургије благословени су славски дарови, колач и жито. Учешће у светим богослужењима узели су официри и подофицири Команде Прве бригаде Копнене војске, на челу са Командантом бригаде, бригадним генералом Зораном Насковићем. Часну кумовску дужност достојанствено је изнео уважени потпуковник Љубомир Шијачки.

Извор: Епархија бачка

Најновије вести

Повезане вести