Слава Саборног храма у Кабрамати

Published On: 13/05/2021

У четвртак, 6. маја 2021. године, на дан Светог великомученика и победоносца Георгија, Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан је служио свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Кабрамати.

Саслуживали су архимандрит Петар, протојереји-ставрофори Владислав Ђорђевић и Ђуро Ђурђевић, протојереји Драгољуб Пантелић и Горан Ћећез и ђакон Милош. Након заамвоне молитве, преломљен је славски колач.

– Христово Васкрсење улива у овај свет светлост велику која ће осветлити путеве наше и осмислити живот наш, која ће нас учинити децом Његовом и иконама Његовим овде на земљи. Без Васкрсења Христовог, човек не би могао да поверује да је он саздан за вечни и бесмртни живот, а Господ нам је оставио пут како да тај живот и задобијемо. Управо је Свети великомученик Георгије следио пут Васкрслог Христа узевши крст свој. На том путу ће бити и страдања и искушења и невоља, али обнова човека и јесте у крсно-васкрсном ходу. Када ходимо у знаку страдања, одрицања од својих слабости које нас везују за овоземаљско и пролазно, то јесте један подвиг, а он доноси и плод васкрсења и плод победе, преображаја човека и васпостављања његовог у праву вертикалу и хоризонталу, беседио је владика Силуан и додао:

– Свети Георгије је свој живот положио за Господа исповедивши своју веру, одрекавши се свега пролазног ради вечног живота. Из његовог примера, за нас остаје поука да будемо увек спремни, а бићемо ако живимо хришћанским животом, да правилно оценимо шта је то најважније у нашем животу.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Најновије вести

Повезане вести