Слава Светосавске омладине у Филинген-Швенингену

Published On: 23/07/2021

У четврту недељу по Духовима, 18. јула 2021. године, при храму Светог архангела Михаила у Филинген Швенингену, своју крсну славу Свете апостоле Петра и Павла прославила је светосавска омладина.

После свете Литургије коју су служили протојереј Братислав Божовић, протојереј Слободан Дракулић и надлежни парох, протојереј-ставрофор Миленко Марковић, испред храма су освећена славска обележја.

Кумови овогодишње славе биле су породице Костић, Радосављевић и Марковић, а кумство за идућу годину су преузеле породице Рњак, Кухар и Ковачевић.

После освећења славских обележја, честитајући окупљеној омладини крсну славу, обратио се свештеник Братислав Божовић, подсетивши на један важан моменат из живота Спрксе Православне Цркве у расејању:

– Пре тачно 50 година, на данашњи дан, у Штутгарту у дворској капели прву свету Литургију је служио свештеник Оздрен Туцаков. Тада је било присутно осморо Срба. После пет деценија, српски народ је итекако духовно узрастао, што показују многи купљени и изграђени храмови у Немачкој, а један од њих је и овај велелепни храм и светосавски дом на Шварцвалду где је у то време духовни живот био тек у повоју.

Песмама са Косова и Метохије, празник је улепшала фолклорна црквена секција „Архангел“, која већ дужи низ година окупља младе негујући тако српску традицију и културу.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Најновије вести

Повезане вести