Слава скрадинског храма Свете Петке

Published On: 02/11/2021

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је 27. октобра 2021. године, на празник Свете Петке, свету архијерејску Литургију у скрадинском храму посвећеном твој светитељки.

Владика је у својој беседи поздравио присутне вернике и честитао им празник изразивши велику радост због сабрања:

„Данас смо чули причу о мудрим и лудим девојкама, а те девојке нису биле луде у овом нашем, савременом смислу где лудима називамо све људе који су несхваћени, другачији и које смо као хришћани позвани да волимо и прихватамо, већ су једноставно потрошиле то своје кандило вере, нису пазиле на себе и све оно на шта бисмо требали сви да пазимо чекајући други долазак Христов. Управо то и јесте поента ове приче, да бисмо требали да будемо они који ће да пазе на сваки корак свој и сваки тренутак свога живота и да увек волимо Господа, уподобљавамо му се и живимо у Христу, са Христом и по Христу. Нама је задато да тежимо само ка Царству Небеском, а томе је тежила и Света Преподобна мати Параскева која је била из богате породице, а након смрти родитеља отишла је у Јорданску пустињу и тамо се подизавала читав свој живот. Била је неко ко није био приметан, да тако кажем, управо попут оних неприхваћених и несхваћених. Због тог њеног подвига, након што су њене мошти откривене, Бог је њу прославио и показао је као један од примера великих Божијих угодника који су били мали и несхваћени за овај свет, неприхваћени од људи, али су тежили Царству Небескоме. Господ нам је као дар дао да се угледамо на њу, да се поклонимо њеним светим моштима и кроз то задобијемо благодат Божију“.

„Вера свете Петке попут вере мудрих девојака из јеванђељске приче, треба да буде пример свима нама, а тај пример су нам пославили и наши славни преци који ту веру живели, који су се окупљали при нашим светим храмовима и ми их и данас увек спомињемо када се на тим истим светим местима саберемо. Кроз наше сећање они нису изгубљени, ни заборављени, већ су постали они који заједно са нама чекају други долазак Христов. На нама је да наставимо њихову традицију у трудимо се да будемо њихови достојни наследници тако што ћемо се угледати на светитеље Божије“, рекао је Епископ Никодим.

Посебне речи захвалности Владика је упутио скрадинском жупнику дон Дарку, истакавши да му је драго што се у Скрадину и даље чува обичај да се православни и католички свештеници посећују и буду они који сведоче Господа Исуса Христа кроз то што имају љубави једни према другима и то показују пред својом паством живећи јеванђески закон који нас позива на опроштај, помирење и суживот.

Извор: Епархија далматинска

Повезане вести