Слава спомен-храма у Пивским Долима

Published On: 06/06/2021

Празник Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља, слава спомен-храма у Долима у Пиви, молитвено ће бити прослављен 7. јуна 2021. године светом архијерејску Литургију, у 9 часова, служиће изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и изабрани Епископ будимљанско-никшићки г. Методије уз саслужење свештенства и монаштва и молитвено учешће верног народа.

Храм Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља подигнут је у спомен на новомученике долске невино пострадале у Другом светском рату 7. јуна 1943. године, на исти празник Светог Јована Крститеља. Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве 2017. године канонизовао је све жртве злочина у Пиви, у чијим селима је од 6. до 12. јуна 1943. године од стране нацистичке Принц Еуген дивизије, у чијем саставу је био велики број фолксдојчера и босанско-херцеговачких усташа, на најсуровији начин побијено 1290 невиних душа. Међу страдалима је било 549 деце и омладине до 20 година. Само у Долима 7. јуна страдало је 522 нејачи, од којих 109 деце млађе од 15 година. Дола су, као највеће стратиште у Пивском крају, постала место саборног спомена свих Пивских новомученика, а дан њиховог спомена је 7. јун.

Храмовна слава спомен-цркве у Долима биће обележена благосиљањем славског колача и жита. Домаћин овогодишње славе, у име Црквеног одбора манастира Пиве, је Желимир Гломазић. Биће одржан и пригодан културно-умјетнички програм, који традиционално организују Центар за културу Плужине и манастир Пива, а модератор програма је академик Јован Делић.

Најновије вести

Повезане вести