Слава Старе цркве и литија Града Крагујевца

Published On: 22/06/2021

На Духовски понедељак, 21. јуна 2021. године, Стара црква у Крагујевцу је прославила своју храмовну славу светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Епископ шумадијски г. Јован.

Саслуживали су старешина Старе цркве и архијерејски намесник левачки протојереј- ставрофор Милић Марковић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Зарије Божовић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј-ставрофор Момчило Рајковић, архијерејски намесник лепенички протојереј Срећко Зечевић, протојереј Синиша Раденковић и јереј проф. Владан Костадиновић, протођакони Иван Гашић, Небојша Јаковљевић и Мирослав Василијевић, ђакон Александар Ђорђевић и јерођакони Јован Прокин и Василије Старовлах.

Литургију је својим појањем улепшао хор Пресвете Богородице Саборног храма. Присуствовао је градоначелник Крагујевца г. Никола Дашић са целокупном градском управом, председницима градских одбора Већа града, представницима Војске Србије, МУП-а, директорима основних и средњих школа.

Верном народу се по благослову Епископа шумадијског г. Јована обратио протојереј- ставрофор Рајко Стефановић:

– Сакупили смо се да прославимо рођендан Цркве. У овом празнику сабирају се сви остали празници и сви дани од постанка света, добијајући свој смисао. Својим уласком у свет Господ Исус Христос чини да сви дарови Духа Светога постају доступни. Силаском Духа Светога постајемо део Цркве. У Њу улазимо крштењем, када задобијамо нови идентитет, јер се облачимо у Христа, те наше земаљске разлике више не могу послужити као основ на коме се гради живот у Цркви. У Христу нема разлике, јер је Христос свима глава. Ми се тиме не утапамо у безличну масу, већ уносимо све наше дарове да дишемо једним Духом и једном Истином. Треба да имамо на уму да је Христос почетак и крај, да имамо љубав према Богу и људима, не презирући ни једног човека па ни грешника. Библијски пример пропасти човека је најбоље описан у старозаветној причи о Вавилонској кули, где људи мисле да могу избећи суд Божји. Последица покушаја да се чини нешто без Бога завршава се неуспехом, јер Бог је наш Творац и Животодавац. Зато се руководимо примерима из Светог Писма где је Бог Отац Творац творевине која Духом Светим остварује своје постојање. То је наша вера у Силу Божју, а не у празне речи, којом све своје дарове приносимо Богу да све добије смисао Духом Светим и прослави Бога”, била је поука оца Рајка верном народу.

Беседа протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића, архијерејског намесника крагујевачког и професора Богословије Светог Јована Златоуста

Након причешћа верног народа, владика Јован је благоизволео да преломи славски колач домаћина славе, парохијанина Старе цркве, г. Слађана Вујичића са породицом. Након тога кренула је литија устаљеном путањом до центра града, где је узнесена молитва за цео Град Крагујевац. Потом је главном улицом литија прошла поред Музичке гимназије где су ученици веронауке извели краћи културно-уметнички програм. Лепеничким булеваром литија се вратила у Стару цркву.

Свечани ручак поводом градске литије одржан је у ресторану хотела Зеленгора, на ком је верни народ заједно са својим Владиком наставио прославу Славе Старе Цркве и Градску Литију.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести