Слава Успењског храма у Чачку

Published On: 30/08/2021

Дана 28. августа 2021. године, када Црква празнује Успење Пресвете Богородице, слава Успењске цркве у Чачку прослављена је светом Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин уз саслужење архимандрита Дамјана (Цветковића), протојереја Мирослава Петрова, архијерејског намесника трнавског, јереја Богдана Митровића, пароха јежевичког, јереја Николе Вукобрата, старешине храма, јереја Александра Грујовића, пароха атеничког, јереја Живка Дамјановића, пароха успењског, ћакона Стефана Симића и Стефана Медара.

На почетку свете Литургије Преосвећени Владика је рукопроизвео г. Ђорђа Вучетића из Јежевице, свршеног ученика Богословије „Свети Арсеније Сремац“ из Сремских Карловаца и новог студента богословског факултета у Либертвилу, у чин чтеца.

-У житију Мајке Божије каже се да је Богородица још једном хтела да види Свете апостоле, који су се окупили на њеном погребу и били тамо три дана. По промислу Божијем апостол Тома је касније дошао и тражио да се отвори њен кивот, и сви су видели да Ње тамо нема. Она се узнела на Небеса код Сина Свога, где вечно обитава. Није било могуће да смрт држи ону која је родила Победитеља смрти и Животодавца, беседио је владика Јустин и додао:

-Све у Цркви има смисла за оне који верују, зато се молимо Господу да ојача нашу веру, јер се сви ми колебамо због тешкоћа које нас окружују. За нашу душу мир и спокој су само уз Господа, Мајку Божју, апостоле, Светог Претечу и Све Свете. Често се одушевимо лепотама овога света, и заиста је Господ све премудро створио. Али то није та лепота која има вечно битије, све је то привремено и пролазно. То је само предобразац вечне лепоте која нас чека у Царству Небеском, где је живот који око човечије не виде, ухо не чу и у срце човечије не дође.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести