Слава храма Света Три Јерарха у Пожеги

Published On: 13/02/2021

Дана 12. фебруара 2021. године, када Света Црква прославља своје велике учитеље Светог Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоуста, Епископ жички г. Јустин је богослужио у Пожеги у храму посвећеном тим светим јерарсима.

Прослава храмовне славе започела је свеноћним бдењем братства храма уочи великог празника. На празник, светом Литуригјом је началствовао епископ Јустин уз саслуживање намесника пожешко-ариљског протојереја Драгана Стевића, старешине храма протојереја Боже Главоњића, протојереја Дмитра Луковића, Војка Михаиловића и Милорада Козодера, протонамесника Милована Вујовића, јереја Сава Величковића и Крсте Лазића, протођакона Александра Грујовића и ђакона Михајла Живковића.

Свечану Литургију улепшали су краљевачки појци уз пратњу домаће певнице. Литургији је присуствовао и председник Општине Пожега г. Ђорђе Никитовић као и представници Војске, Полиције, културних и јавних институција. У надахнутој беседи владика Јустин је истаклао:

-Веома се радујем што се након дугог времена искушења и недаћа поново срећемо у овом светом храму који данас прославља Света Три Јерарха, да се помолимо Господу Богу Цару славе за спасење душа наших, да Му поверимо све наше тешкоће, недоумице, борбе, да се помолимо за све оне који су се у овом тешком времену преставили у Господу, да данас будемо једна Црква, један народ, а све у име Божје.

-Господ наш Исус Христос који је ради нашег спасења примио тело и све наше тегобе, нашу болест, нашу смртност на себе, окупио је своје ученике и апостоле и послао их је да проповедају читавом свету крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа. Послао их је да осветљују таму у овоме свету, а тама је настала услед греха, као и смрт. Само је Господ победитељ смрти. Он је тај Који је дао живот свему и основао Цркву своју, тако што су свети апостоли полагањем руку на своје ученике то свештено прејемство преносили до дана данашњег кроз рукоположење. И зато је Црква Божја у времену, али и ван времена – она има почетак, али нема крај. Она је створена за вечни живот. Управо су Свети Јерарси које данас прослављамо објаснили божанске истине и приближили их нама. Својим богонадахнутим списима су свима који су хтели, а нису сви били најученији, предочили ту истину. До дана данашњег њихове речи живе у Цркви и добијају своје значење. Оне допиру до свих оних који желе и труде се да угоде Богу. Сви се ми трудимо на земљи да угодимо Богу и да би задобијемо оно што је вечно и непролазно. И сви они који су угодили Богу цароваће у животу вечном. Нека Господ молитвама Света Три Јерарха и нас просвети и руководи до Царства Небеског где ћемо славити Оца, Сина и Духа Светог, у све векове и сву вечност. Амин, поручио је владика Јустин.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести