Слава храма Светог Пантелејмона у Миријеву

Published On: 11/08/2021

Изабрани епископ Јустин: Само у Цркви можемо да нађемо лек бесмртности, а то је Божанско Причешће које ће нас исцелити од највећег и последњег непријатеља човечанства – смрти. Све друго је пролазно и краткога даха – и болести, и моћ и сила овога света и човека. Једино што нам нико и нигде не може понудити, но само Црква Христова, јесте лек бесмртности који се крије у светој Литургији.

Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан служио је 9. августа 2021. године, на празник Светог Пантелејмона, свету архијерејску Литургију у храму посвећеном том Божјем угодинку у Миријеву.

Саслуживали су изабрани Епископ хвостански Јустин, протојереј Иван Штрбачки, јереји Борислав Петрић, Славко Папић, Арсен Миловановић и Никола Мићаковић и протођакони Радомир Перчевић и Младен Ковачевић.

„Сабрали смо се данас да прославимо угодника Божјег Пантелејмона, мученика и исцелитеља, који је био сав сличан Богу и  то не само по своме имену Пантелејмон, што значи свемилостиви, него и по своме богоугодноме животу, а још више по своме славноме и мученичкоме крају“, беседио је архимандрит Јустин, изабрани Епископ хвостански, истакавши:

„Овакви сабори јесу прилика да извршимо духовну смотру, јер поред радости и свечарскога расположења које сви данас осећамо поводом славе овога храма, други веома битан задатак јесте духовна смотра, коју треба да извршимо угледајући се на онога кога прослављамо, да ставимо икону Светог Пантелејмона преда се као какво огледало и да се питамо колико заиста личимо на њега, јер време у коме ми живимо јесте време велике и дубоке кризе – кризе идентитета, кризе истине, кризе од смрти, кризе од страха од болести. Иако је овај век много тога учинио за човека, за побољшање услова живота, ипак неким чудним прстом околности сав тај грандиозни прогрес се окреће полако против човека. Тако постајемо сведоци да је време у коме живимо време смрти и време страха. Људи се затварају у себе, постају саможиви и пате од страшне депресије усамљености и одсуства радости услед изобиља свега. Смисао нашег живота не може бити у томе да будемо потрошачи, да будемо инвеститори у телесно, материјално и пролазно“,истакао је изабрани епископ Јустин и додао:

„Упркос свим слоганима и рекламама које се продају на савременој вавилонској тржници човек постаје хладна и усамљена монада, груби професионалац и сурови такмичар који граби за себе, а постојање другога доживљава као претњу сопственој егзистенцији. Да ли има утехе и наде у таквом свету за нас хришћане? Управо Свети Пантелејмон, човек који је живео пре седамнаест векова, за нас има јасну поруку: „Не бојте се, јер онај који је са Христом ничега нема да се плаши у овоме свету и животу“. Оно што нама савременим људима показује Свети Пантелејмон јесте да је утеха, нада и укрепљење у Цркви у Христу. Докле год се држимо Цркве и Христа нико и ништа  од овога света не може да нас победи и да нас надјача. Зато је толико битно да будемо окупљени у љубави око Богочовека Христа и његових угодника какав је и Свети Пантелејмон, јер само у Цркви можемо да нађемо лек бесмртности, а то је Божанско Причешће које ће нас исцелити од највећег и последњег непријатеља човечанства – смрти. Све друго је пролазно и краткога даха, и болести, и моћ и сила овога света и човека. Једино што нам нико и нигде не може понудити, но само Црква Христова, јесте лек бесмртности који се крије у светој Литургији“.

Извор: Радио Слово љубве

Најновије вести

Повезане вести