Слава храма Светог Саве у Билећи

Published On: 28/01/2022

Његово Преосвештенство Владика захумско-херцеговачки г. Димитрије служио је свету Литургију у Билећи поводом празника Светог Саве којем је посвећена билећка црква подигнута 1896. године.

Саслуживали су игуман косјеревски Арсеније, јеромонах Марко из манастира Завале, протојереји-ставрофори Небојша Коловић, Радивоје Круљ, Младен Жуловић и Мирослав Ратковић, јереји Данило Боро, Александар Грчић, Младен Чалија, Дејан Грчић и Александар Шмања и ђакон Крсто Авдаловић.  

Након читања јеванђељских перикопа, сабраним верницима, по благослову владике Димитрија, обратио се протојереј-ставрофор Радивоје Круљ, који је говорио о Светом Сави као добром пастиру који бдије над српским народом:

-Сава је охристовљавајући себе, читав народ охристовио и привео Добром Пастиру, Исусу Христу који је својом крсном смрћу и Васкрсењем широм отворио врата Царства у којем се никада не гладни. Савину биографију нико не може до краја познавати, будући да је његов живот – живот Бога и Цркве у свијету и историји.

Литија поводом храмовне и градске славе прошла је улицама града, уследило је освећење славског колача. Владика је честитао славу свима окупљеним и пожелио да живе Савином вером, духом и етиком:

-Свети Сава је био јединствен међу Србима и по томе што је знао да препозна дар којим је украшен његов ближњи. Важно је да људи изграде свијест и осјећај за препознавање дарова којима је Бог обдарио дјецу, јер је то начин да млади људи своју будућност виде на простору са којег потичу. Нека Господ помогне родитељима да препознају дарове и амбиције своје дјеце, јер су дјеца ризница милости Божје и живога Живота, а дужност родитеља и ближњих је да те дарове усмјере на добро и на врлину. 

Празнично сабрање настављено је културно-уметничким програмом, а славска трпеза припремљена је у парохијском дому. У склопу обиљежавања славе организована је Светосавска академија, на којој се Билећанима и њиховим званицама обратио владика Димитрије.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести