Слава храма Светог Симеона Мироточивог у Јужном Чикагу

Published On: 02/03/2021

У недељу, 28. фебруара  2021. године, парохијани при храму Светог Симеона Мироточивог у Јужном Чикагу свечано су прославили своју крсну славу. Богослужење је предводио Преосвећени Владика г. Лонгин уз саслужење архимандрита Томе (Казић), протојереја Александра Савића и протођакона Милована Гогића.

Локални хор (под диригентском палицом г. Бошњака) је врло надахнуто одговарао на све прозбе и допринео лепоти богослужења. Радосно је било видети велики број деце која учествују на светој Литургији. Иако је присутна бојазан због пандемије вируса значајан број парохијана испунио је храм који је саграђен 1968. године у стилу моравске школе по угледу на манастир Каленић у Шумадији.

После свете Литургије служен је помен на коме су прочитана имена свих усопших чланова Црквено-школске општине. Владика је беседио о значају Светог Симеона за српски народ, нагласио је важност држања старог предања – повезавши све са садржајем припремних недеља за Велики пост. -Речи Оца наше нације казане Светом Сави и хиландарским калуђерима на самртном одру: Децо моја драга, држите се православне вере и православног закона. Јер овога држећи се имаћете Бога за помоћника себи и Пресвету Богородицу и моју, ако и грешну молитву – актуелне су и данас, нагласио је Преосвећени. 

-Православна вера је савремена за свако ново поколење. Посебно је нама овде у дијаспори потребно да се држимо пута Светог Саве, ако хоћемо да останемо оно што су били наши свети преци, а били су Срби православне вере. Том вером треба да живимо, а њу ћемо најбоље да продубимо ако искористимо сва благословена  средства која нам нуди Света Црква. Ево, сада смо у периоду припрема пред Васкршњи пост, када нам Црква путем појединих јеванђелских чтенија помаже да анализирамо и проценимо, ако је могуће изменимо начин свог живота. Већ смо прошли Недељу о Закхеју, Недељу митара и фарисеја, а данас је Недеља о блудном сину. Службе ових дана, црквене химне и песме говоре о покајању које је почетак истинитог хришћанског живота и његов услов. Тема ове Недеље открива нам време покајања као човеков повратак из изгнанства. Млађи син је, ипак, на крају схватио да је погрешио и враћа се оцу очекујући да га прими макар као најамника. Отац га са љубављу прима и враћа му синовско достојанство, истакао је Владика и наставио:

-Ово је позив свима нама да чинимо исто, да се искрено кајемо за своја сагрешења, да дубоко зажалимо због удаљавања од очевог дома и вратимо се у његов загрљај. Позицију старијег брата из ове приче, као и однос фарисеја према митару – никако не можемо одобрити. Само смирењем побеђујемо и то је једини начин да се угледамо на Христа, који је рекао: Научите се од мене, јер ја сам кротак и смирен у срцу. Искористимо, браћо и сестре, наступајуће посно време за ослобођење од нашег робовања греху, и од диктатуре тела над духом. Сврха поста није у томе да нас принуди на неке формалне обавезе, већ да омекша наше срце и отвори га за стварност духа, за духовну обнову, истакао је Владика.

Извор: http://newgracanica.org

Најновије вести

Повезане вести