Слава храма у Сливници

Published On: 07/12/2021

У недељу 24. по Духовима, 5. децембра 2021. године, прослављена је слава храма Светог свештеномученика Климента Римског у селу Сливници. Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење верног народа тог краја.

У току Литургије извршен је славски обред и помен за све упокојене и сахрањене на гробљу које се налази поред храма. За све присутне добри домаћини су припремили трпезу љубави. 

Посебну радост литургијском сабрању допринели су својим доласком становници околних села Љубова и Љекове који Светог Климента прослављају као своју породичну славу. То су породице Љубибратић, Укропина, Бубрешко и Савиновић. У селу Сливница се налазе куће породица: Дробњак, Ђурина, Мариновић, Сврдлан, Ћуртовић и Шилобад. Крсна слава ових породица је Свети првомученик и архиђакон Стефан.

Иначе, село Сливница налази се у Требињској Површи и први пут се помиње у XIV вијеку, односно 1387. године. Што се тиче тачне године изградње храма Светог свештеномученика Климента Римског није позната, али оно што је сигурно, јесте, да је храм више пута обнављан. Прво његово веће обнављање претпоставља се да је било после великог земљотреса који је био задесио Дубровник 1667. године, а чије су се последице могле осетиле и у околним местима. Једна од већих обнова храма завршена је ове године у августу када је исти освештан од стране Епископа захумско-херцеговачког Димитрија.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести