Слава црква Полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој

Published On: 16/07/2021

Црква Полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој код Херцег Новог прославила је 15. јула 2021. године своју славу светом Литургијом коју је служио изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са свештенством и верним народом.

Том приликом Владика је рукоположио ђакона Драгомира Видаковића у свештенички чин, а ипођакона Ненада Ковача у чин ђакона.

Након свете Литургије, свечаног опхода око храма и помена упокојеним оснивачима, ктиторима и свештенослужитељима тог светог храма, Владика је благосиљао славске дарове и честитао празник:

– Риза Пресвете Богородице јесте била вештаствена, обична тканина, али је њу осјенила Божја благодат и Божји благослов те је постала и извор исцјељења. А дубље гледано, Пресвета Богородица све нас који вјерујемо облачи у ту ризу. Облачи нас у оне одежде које су нетрулежне, а то је вјера, доброта, милосрђе и свака друга врлина. Пресвета Богородица је заступница свих хришћана и свих оних који јој се моле, брза помоћница, она која нас увијек надгледа. И кад год јој се обратимо, она нама притиче у помоћ да нас избави од наших биједа, од искушења и од сваке напасти. И зато се толико Пресвета Богородица слави у Цркви – после Господа Исуса Христа највише се вјерни обраћају Пресветој Богородици. Оне који увијек иду правим Божјим путем, она милује, снажи и руководи. И ниспошиље им милост и благодат и закрива их својом светом ризом од свакога искушења и приводи их Христу. Зато је овај празник тако радостан као и сваки други празник Пресвете Дјеве Богородице, која је мајка свима хришћанима, која је мајка цијелој Црви. Заправо, Богородица сама по себи је слика Цркве јер је она смјестила Бога живога Исуса Христа, Спаситеља свијета у своју свету утробу.л И тако, Бог је благоизволио, онај кога небеса не могу обухватити, да се смири и смјести у утобу Пресвете Дјеве Богородице ради нас и ради нашега спасења. То може само Божја љубав.

– Данашњи сабор у име Божје украшен је додатно новим рукоположењима. Радују се и ваши преци, они који су већ на небесима што се овдје сабирате и што настављате свету традицију. Они који су овај први, првобитни храм утемељили, од кога имамо само нешто мало остатака, и они који су га обнављали и украшавали и чували и за њега гинули, и они који су жељни овдје да почину, свој живот овдје да окончају и да се сахране у сјени овога храма, они се сви данас радују. Заједно са нама и анђели небески се радују овоме светоме Богородичином сабору, а посебно овим дивним младим свештеницима оцу Драгомиру, свештенику и ђакону Ненаду. Испунило се вријеме, па је досадашњи старјешина ове цркве протојереј-ставрофор Предраг Видаковић завршио активну службу. Наравно, свештеник увијек остаје активан и увијек је на служби Цркви Божјој. Него, оне своје редовне свештеничке обавезе је већ испунио, али има и добру замјену. И надам се да ће бити још бољи него отац Предраг његов син отац Драгомир који је данас примио свештенички чин да наслиједи свога оца и велике бијељске свештенике.

Протојереја-ставрофора Обрена Јовановића, досадашњег секретара Митрополије црногорско-приморске, изабрани митрополит Јоаникије је сабрању представио као новог архијерејског намесника херцегновског:

– Лијепе ствари се догађају у Боки. Дошао вам је и секретар Митрополита црногорско-приморског блаженопочившега Амфилохија, отац Обрен, који је двадесет година вјерно служио и био први сарадник нашем блаженопочившем Митрополиту. То дјело је обавио часно и поштено, без икаквога зазора и фалинке и замјерке. Стекао је велико искуство. Служба коју је на Цетињу вршио отац Обрен није нимало лака. И отац Радомир Никчевић је својевремено затражио да буде разријешен од те службе – затражио је и отац Обрен. И ја сам гледао шта могу, јер је већ све попуњено, али отац Радомир је опет дао један сјајан предлог да се он повуче – видите како је то важно! – са службе архијерејског намјесника херцегновског и да ту службу преузме отац Обрен. Хвала и оцу Обрену и посебно и оцу Радомиру на том таквом људском и црквеном потезу. Али, посебно хвала оцу Обрену који је толико година служио на тешкоме мјесту. И наравно, ред је да му се изађе у сусрет. И надам се да ће му ова служба бити нешто лакша, казао је изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Свечано обиљежавање славе храма Полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој почело је у навечерје празника,14. јула. Након вечерње службе са петохљебницом одржано је вече посвећено блаженопочившем митрополиту Амфилохију под називом „Митрополит Амфилохије у сјећању Бијељана“ у којем су учествовали хорови „Рождество“ и „Свети Сава“, солисти Јована Мустур Ражнатовић, Марија Видаковић, Анђела и Обрад Вуловић, песникиња Теодора Кошарац Ковач и гуслар Милија Косовић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести