Слава цркве Константиновице у Гомиљанима код Требиња

Published On: 06/06/2021

У требињском селу Гомиљани, које је име добило највјероватније по неколицини камених гомила распоређених дуж села, имају три цркве, које се по својим заштитницима називају Константиновица, Врачевица и Ђурђевица.  

Црква Ђурђевица је обновљена 2012 године, док друге две, Константиновица и Врачевица, чекају своју обнову. Дана 3. јуна 2021. године, на празник Светих цара Константина и царице Јелене, прослављена је слава цркве Константиновице. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Борис Бандука уз саслужење верног народа.

У току Литургије преломљен је крсни хлеб и помен свим упокојеним и сахрањеним на сеоском гробљу. За све присутне добри домаћини припремили су славску трпезу љубави. 

У току је израда главног пројекта обнове храма Константиновице. Претходно, стручњаци из Музеја Херцеговине и Завода за заштиту културно-историјског и природног наслеђа Републике Српске, у сарадњи са одбором за обнову тог гомиљанског храма, завршили су потребна археолошка истраживања. Тачније, завршена је фаза истраживања која дозвољава наставак радова на изградњи храма. По изради пројекта у плану су грађевински радови и почетак обнове самог храма, који се сматра за једну од најстаријих цркви у Херцеговини, поред храмова у Завали, Тврдошу и Добрићеву. 

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести