Слава цркве на Крушевцу

Published On: 08/11/2021

У подгоричком насељу Крушевац светом архијерејском Литургијом и благосиљањем славског колача прослављена слава цркве Светог великомученика Димитрија. Богослужио је Епиоскоп буиеносајрески и јужноамерички г. Кирило, уз саслужење подгоричког свештенства.

-Господ није дошао да створи рај на земљи, него је дошао, како то кажу и прве ријечи Јеванђеља, ријечи Његовог Претече Јована Крститеља – да побуди људе на покајање, преумљење од гријеха и на вјеру у истинитога Бога. Да на тај начин отвори људима пут у спасење, улазак у вјечни живот, у вјечно царство Христа Бога нашега. Та чињеница открива тајну мученичког подвига. Свету мученици су јасно знали да њихов свршетак није овдје него у царству њиховог Бога у кога су вјеровали и нијесу жалили ни за каквим мукама и подвизима да би достигли до тог циља, рекао је Владика и нагласио:

-Мученици нијесу хрлили према мукама, нити су их тражили, али су благодарили Богу кад би им их он послао. Данас ми, могуће, не можемо поднијети, не би могли поновити подвиге Светог великомученика Димитрија за Христа. Свети Димитрије се одрекао власти, удобности и конформизма које му је она доносила зарад Христа. Да ли би то неко од нас данас учинио? Ријетко ко би се нашао да оствари тај подвиг да умре у најтежим мукама прободен копљимљ, са пет копаља у затворској ћелији гдје га је био ставио Диоклецијанов савладар Максимијан, нагласио је владика Кирило.

-Такве мученике, који су напустили сва блага овога свијета, називамо великомученицима. И све су презрели ради циља, јер су знали да није човјек створен само за овај живот него је створен за вјечност, за вјечно царство Христа Бога нашега који није хтио да буде кнез овога свијета него је рекао: Моје царство није одавде, објаснио је епископ Кирило.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести