Слава цркве Праведних Јоакима и Ане у Прељини

Published On: 23/09/2021

Црква у Прељини, на територији града Чачка, подигнута је 1930. године и освећена од стране  блажене успомене Епископа жичког Јефрема (Бојовића). Храм посвећен Праведним Јоакиму и Аним родитељима Пресвете Богородице подигнут је на месту где је током турског ропства било гробље.

У дану када Света Саборна и апостолска Црква слави Праведне Јоакима и Ану 2021. године Прељину је посетио Преосвећени Епископ жички г. Јустин који је началствовао евхаристијским слављем.

Саслуживали су архијерејски намесник качерски Светолик Марковић, протојереј Милорад Величковић, парох мојсињски, протојереј Милан Филиповић, умировљени парох ужички, протојереј Миодраг Тодоровић, парох коњевички, Радоња Мирковић, парох чачански, надлежни парох, старешина храма, намесник љубићки, протојереј Никола Вучетић, као и ђакон Стефан Симић.

Пратња епископа Јустина увеличала је литургијско славље на челу са појцем Иваном Трајковићем и ипођаконом фрескописцем Дејаном Камиџорцем.

-Господ Исус Христос је сишао са неба кроз утробу Пресвете Богородице, оваплотивши се примио је истинско тело наше, осим греха, и родио се као Богочовек Исус Христос. Свети праведни Јоаким и Ана су родили Пресвету Богородицу, која је била припремљени трон Цара Славе, у који је сместила Господа, Кога ни небеса не могу сместити. Он је Творац неба и земље и свега видљивог и невидљивог, али ипак Њена утроба је сместила Несместивог по промисли Божјој. И када се родио Богомладенац Христос, сви који су га препознали и пошли за Њим имају живот вечни. Господ је дошао да нас пале људе избави од ропства греха, смрти и ђавола, истакао је владика Јустин и додао:

-Ми се у овом свету сусрећемо са највећим непријатељем Бога и човека, отпалим анђелом Сатаном. Он је присутан у овом свету и има ограничену силу да вара све оне који су утврђени у истини, у Богу, у љубави, у благочешћу, али никога он не може да одврати од Бога, јер сви ми имамо слободну вољу и бирамо како ћемо да живимо. Онај који јача себе духом, умом, вољом, да превлађује људске слабости, њему и Господ Бог помаже, Пресвета Богородица, апостоли и сви свети. Када се молимо треба да знамо за шта се молимо – једино за шта има смисла да се молимо јесте да наша имена буду уписана у књизи вечног живота. 

На крају свете Литургије епископ Јустин је преломио славски колач и честитао славу старешини храма протојереју Николи Вучетићу и верном народу.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести