Слава цркве Светог архангела Гаврила у Прогару

Published On: 30/07/2021

Сећајући се јављања Светог архангела Гаврила у Старом и Новом Завету и знајући његово непрестано посредовање пред Богом за род хришћански, житељи питомог сремског места Прогара с усрђем свагда и пламено прибегавали к заштити и помоћи тог заступника и добротвора рода људског. Богомоља и кандило вере Епархије сремске је непокретно културно добро као споменик културе, датира из 1789. године. Данас, у потпуности обновљена са парохијском салом на понос је становника Прогара.

Торжествнеом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина бољевачке цркве Свете Петке. Саслуживали су јеромонах Софроније из Старог Хопова, јереј Ненад Катић, старешина цркве Светог Јована Претече у Петровчићу и ђакон бољевачки Сребренко Видаковић. Певницу су красили гласови чланова певнице Цркве Светог Димитрија на Новом Београду и из Војке. Празничну проповед је произнео прота Драган Гвозденовић.

После троструког опхода око храма и помена упокојенима, прота Драган Гвозденовић је преломио славски колач у славу небеског покровитеља цркве, архангелу Гаврилу. Да све протекне у најбољем реду око припреме славе са кумовима Тодоровићима, Миличевићима и Удружењем жена, постарао се старешина прогарске цркве, јереј Бранислав Јовановић уз свесрдну помоћ попадије Сандре. Кумства за наредну годину прихватио се Ђорђе Јовановић.

Извор: Епархија сремска

Најновије вести

Повезане вести